Úvod RECEPTY Hlavní jídla Žemlovka z toustového chleba recept

Žemlovka z toustového chleba recept


Křehká, propečená žemlovka, která voní po skořici a vanilce, se sladkými jablky obohacených vlákninovou hodnotou, to je klasika, která má v naší kuchyni svoje čestné místo. Její příprava je snadná, finančně nenáročná a především dokonale chutná.

Ingredience

  • nakrájený toustový chleba bílý
  • 4 až 5 jablek
  • 0,5 litru mléka
  • 2 celá vejce
  • cukr krupice nebo krystal
  • mletá skořice
  • vanilkový cukr
  • máslo 
  • 2 hrsti sekaných vlašských ořechů

Postup

1

Nejprve si připravíme pekáček nebo zapékací mísu, který vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Jablka důkladně omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.

2

Do mísy nalijeme 0,5 litru mléka a rozšleháme v něm 2 žloutky. Máčíme lehce a rychle plátky toustového chleba, aby se příliš nenasákly a klademe do připraveného pekáče. Toustové plátky chleba kropíme rozpuštěným máslem a na ně dáme vrstvu jablečných plátků. Jablka ochutíme cukrem, skořicí a vanilkovým cukrem. Můžeme přidat rozinky a nasekané vlašské ořechy. Na jablka přijde opět lehce namočený toustový chléb, opět pokapeme rozpuštěným máslem a na něj vrstvíme znovu důkladně ochucená jablka. Vrstvíme dokud máme ingredience. Vždy ale končíme vrstvou toustového chleba.

3

Na vrchní vrstvu toustového chleba klademe slabě nakrájené plátky másla. Dáme do předem předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut dozlatova. V tuto chvíli ušleháme ze dvou bílků jemný ale pevný sníh. Žemlovku po upečení vyndáme a horkou ji pokryjeme sněhem z bílků, následně vrátíme vše na 5 minut do trouby, aby se sníh zapekl dozlatova. Žemlovka chutná báječně ještě teplá, čerstvě upečená, ale i druhý den studená jako skvělý zákusek.




loading...

Kam dál?