Zdravý Míša dort recept



Tvarohoví dezert nejen do horkých dnů, ale i supr pohoštění pro jakoukoli příležitost. Zdravý Míša dort Ti určitě zachutná, je jednoduchý a patří do kategorie „bez výčitek“. Základem jsou pro změnu ovesné vločky, kvalitní čokoláda a tvaroh.

Tento výborný dortík jsem našla kdysi na nějakých fitness stránkách a od té doby patří i do mé kuchařky

Potřebné suroviny na Míša dort

Co budeš potřebovat nakoupit na těsto Míša zdravého dortu:

5 vaječných bílků

300 g ovesných vloček

30 g kvalitního, ideálně bio kakaového prášku

50 g strouhaného kokosu zase ideálně v bio kvalitě kvůli zdravým tukům 🙂

3 polévkové lžíce olivového oleje

3 polévkové lžíce medu (nebo javorového či rýžového sirupu)

350 ml mléka

8 g jedlé sody

špetku soli

Na náplň si sežeň:

50 g strouhaného kokosu

3 vaničky (750 g) nízkotučného tvarohu

4 lžíce medu (nebo javorového či rýžového sirupu)

Na polevu Míša dortu si pořiď:

1 tabulku (100 g) minimálně 70% čokolády

Postup na Míša dort

Základem na zdravý Míša dort je těsto z ovesných vloček. Už jsme spolu podobné výtvory zkoušely, takže nic nového pod sluncem .

1) Ovesné vločky si rozmixuj v mixéru do hladké mouky. Kdybys neměla doma mixér, tak můžeš koupit ovesné vločky jemně namleté třeba v Lidlu. Namleté je dej do větší mísy a přidej k nim strouhaný kokos, jedlou sodu, kakaový prášek, špetku soli a promíchej. Přilij mléko, olivový olej a med nebo Tvé oblíbené sladidlo a vytvoř krásné těsto.

2) V další fázi si z vaječných bílků vyšlehej sníh a pořádně dotuha. Ten pak pomaličku vmíchej do těsta, aby bylo pěkně nadýchané. Hotové těsto pak nalij do dortové formy, kterou si před tím vymažeš olejem a vysypeš kokosem. Pak ho dej péct do trouby předehřáté na 200°C cca 60 minut. Každá trouba peče jinak, tak si těsto hlídej a po třeba 45 minutách už do něj zkus píchnout špejlí, a pokud na ní nic nezůstane, tak je hotovo :-).

3) Než se těsto na zdravý Míša dort upeče, tak si připrav náplň a polevu. V míse vyšlehej šlehačem nízkotučný tvaroh s kokosem a medem nebo Tvým oblíbeným sladidlem. Můžeš ho třeba maličko naředit mlékem, aby byla náplň jemnější.

4) Čokoládu si dej rozpustit ve vodní lázni (do velkého kastrolu dej horkou vodu a do ni ponoř menší hrnec, do kterého dáš čokoládu, vodní lázeň hřej na sporáku na středním „plamenu“).

5) – RADA: Až se těsto upeče, tak ho nech vychladnout, poté na něj nandej vyšlehaný tvaroh. Pokud chceš udělat krásnou rovnou polevu, tak Ti poradím fígl. Celý dort dej na cca 30 minut do mrazáku, aby tvaroh pořádně ztuhnul. Pak ho vyndej a můžeš potírat rozpuštěnou čokoládou. Když Míšu ale nechceš mrazit, tak já to většinou dělám tak, že vezmu lžíci, naberu čokoládu a cik cak ji nechávám téct na tvaroh, dokud se neudělá „umělecká pavučina“ :-).

Zdravého Míšu máme hotového, tak ho jen nezapomeň skladovat v ledničce, ať Ti pěkně drží tvar a osvěží Tě na jazyku :-).