Úvod RECEPTY Pečení Vzácný recept na voňavý makový a ořechovník podle starého Račianského receptu

Vzácný recept na voňavý makový a ořechovník podle starého Račianského receptu


Na stránce Račianska Spolku se objevil recept na makovník a ořechovník podle starého Račianského receptu a my jsme neodolali.

Richard Súčanská sbírá tradiční recepty od zkušených Račianských kuchařek a právě dva tyto recepty jsou opravdu vzácné. A to konkrétně makovník a ořechovník, který by se měl určitě uchovat i pro další ganerace.

Babiččin máslový závin

Těsto: 600 g polohrubé mouky, 60 g moučkového cukru, 2 ks žloutky, 50 g droždí, 2 dcl mléka, 250 g másla.

Maková nádivka: 300 g máku, rozinky, 1 dcl rumu, citronová kůra, 300g krystalového cukru, 1,5 dcl vody. Z cukru a vody uvaříme cukrový sirup (na nit). Do máku zamícháme horký sirup a přidáme 1 dcl rumu a asi 3 proužky citronové kůry.

Ořechová nádivka: 300 g mletých ořechů, pomerančová kůra, 300 g krystalového cukru, 1,5 dcl vody. Do ořechů zamícháme horký cukrový sirup a asi 3 proužky pomerančové kůry.

makovnik1

Příprava závinu: Ve vlažném mléce rozpustíme cukr, přidáme kvasnice, připravíme kvásek. Do vykynutého kvásku přidáme žloutky, prošleháme a přidáme rozpuštěné máslo.

Vše přidáme do mouky a šlehačem (lépe však ručně) zpracujeme těsto. Vyformujeme 4 stejné bochánky a necháme 30 min. odstát. Naplníme nádivkou.

Nádivku si rozdělte na stejné části (pokud by bylo někde nádivky hodně, závin praskne). Makovou nádivku po natření ještě posypeme rozinkami.

Hotový závin potřeme 3 krát rozšlehaným celým vejcem a 1 krát žloutkem. Dáme na 40-45 minut péct do vyhřáté trouby (160 stupňů).




loading...

Kam dál?