
Po tom, když zjistíte, co všechno dokáže kuřecí játra, tak si ji připravíte i vy! Bude vám stačit 20 minut a chutné jídlo se objeví na stole.
Ukázalo se, že nejlepší způsob jak si zvýšit hladinu hemoglobinu v krvi je jíst kuřecí játra, protože obsahuje mnoho železa. Jeden z důvodů, proč lidé s nadváhou nedokážou zhubnout, je i nedostatek železa v krvi. Kromě toho, játra se řadí mezi nízkokalorické potraviny a 100g jater představuje pouze 137 kalorií. Proto pokud jste na dietě, můžete ji brát jako pamlsek.
Na co je užitečná kuřecí játra?
Přestože jsem tento pokrm nepřipravovala často, můj kocour kuřecí játra zbožňoval a nemohl se jí nabažit. Měl lesklé vousy a srst v perfektním stavu. Byl ve skvělé kondici, plný energie a každý se mě ptal jaké žrádlo mu dávám.
Mezi další hodnotné vlastnosti kuřecích jater patří například její snadná stravitelnost a rychlé posílení organismu prospěšnými látkami. Není divu, že se doporučuje i pacientům po operaci, kdy ztratili mnoho krve.
Játra obsahuje vitaminy A, C, B6, B12 a kyselinu listovou. Kromě toho v sobě má stopové prvky jako měď, zinek, vápník, mangan, železo a chrom. Bez nich by tělo nemohlo fungovat tak, jak by mělo!
Je velmi užitečná na posílení kardiovaskulárního systému. Heparin obsažený v játrech normalizuje srážlivost krve a je dobrou prevencí proti infarktu myokardu. Lysin je látka, která zabraňuje vzniku aterosklerózy. Při nedávné studii výzkumníci naznačují, že by mohla mít i protirakovinné účinky.
Zde je návod, jak si rychle a chutně připravíte kuřecí játra. Při výběru jater upřednostněte hladší, pružnější a lesklejší. Nikdy nekupujte játra se skvrnami, je to důkaz, že byla dlouhou dobu v mrazáku!
Dušená kuřecí játra na smetaně
Ingredience (na 2 porce)
400g kuřecích jater
3 cibule
3-4 lžíce rostlinného oleje
2-4 lžíce zakysané smetany
pepř
sůl
Petrželová nať (dle chuti)
Příprava
Cibuli očistěte, omyjte a nakrájejte na půlkolečka.
Játra umyjte, otřete a nařežte na kousky.
Zahřejte si pánev, dejte na ni olej, přidejte cibuli a smažte 3-4 minutky, za stálého míchání až dozlatova.
Přidejte játra a během míchání smažte další 3-4 minuty na silnějším plameni. Osolte a opepřete.
Nezapomeňte na 3-4 lžíce zakysané smetany.
Vše poduste na středním plameni po dobu 5 minut.
Hotový pokrm můžete ozdobit například čerstvou petrželkou
Kuřecí játra by se po zhotovení měla hned zkonzumovat a nenechávat ji na další den. Vařené jídlo by v žádném případě nemělo chutnat zhořknutí, bylo by to znamení, které naznačuje špatnou kvalitu výrobku.
Podělte se tímto článkem s vašimi přáteli, aby se i oni dozvěděli o této zdravé potravině!