Úvod DOMÁCNOST Šéfkuchaři slavných restaurací prozradili své tajné triky v kuchyni. Trik číslo 8...

Šéfkuchaři slavných restaurací prozradili své tajné triky v kuchyni. Trik číslo 8 zcela změnil můj život!


Ochutnali jste v restauraci jídlo, které jste si velmi oblíbili, ale když jste se ho pokoušeli připravit doma, bylo to nic moc? Z vlastní zkušenosti přesně víme, o čem je řeč. Od té doby, co tito šéfkuchaři prozradili světu svá tajemství, v mnoha rodinách se stolování změnilo na požitek.

kuchar rady1

Těchto 15 kulinářských triků vám ukáže jednoduché drobnosti, které vaši kuchyň pozvednou až na samý vrchol. Buďte si jisti, že strávníci budou vylizovat talíře.

Cibule bez obav

Milujete syrovou cibuli v salátech či studených dresinků? Jenže po ní páchne z úst a proto si ji musíme často odpírat, zvláště pokud po obědě jdeme někam do společnosti. Šéfkuchaři tvrdí, že pokud se chcete zbavit nepříjemného zápachu cibule, ale přitom si chcete v jídle vychutnat její ostrou chuť, je třeba ji po pokrájený namočit do ledové vody. Nechte ji tam chviličku odležet a pak servírujte do jídla.

kuchar rady2

 

Nebesky chutná káva

Pokud jste si koupili kávu, která je hořčí než jste čekali, přidejte do prášku těsně před vařením zanedbatelnou špetku soli a skořice. Na kávové chuti to nepocítíte, ale hrdlo svírající hořkost bude pryč a káva zůstane nebesky chutná.

kuchar rady3

Salát bez zbytečné šťávy

Pokud nechcete mít místo salátu polévku se zeleninou, posypte již nakrájenou zeleninu solí a nechte chvilku odstát. Pak zeleninu opláchněte a nechte odtéct a připravte salát. Po nadbytečné šťávě nebude ani stopy.

kuchar rady4

hedvábné maso

Chcete-li, aby mělo vaše maso hedvábnou texturu a aby i chutnalo tak dobře jako vypadá, nechte ho před tepelnou úpravou odstát ve směsi kukuřičného škrobu a vaječného bílku. Tento trik vám zaručí šťavnaté a jemné maso, které se bude rozpadat v ústech.

kuchar rady5

dokonalé pečivo

Na přípravu dokonalého pečiva, které bude nejen měkoučké, ale i jemné zevnitř, smíchejte stejné množství mouky a cukru. Vajec je třeba vzít tolik, kolik dáváte oleje. Mějte na paměti, že při přípravě domácího pečiva není důležité množství potravin, ale poměr hmotnosti. Maximální rozdíl v poměru vajec a oleje může být 20%. Pokud nemáte kuchyňskou váhu, pořiďte si ji a pečte si k snídani vlastní dobroty.

kuchar rady6

vylepšováky koláčů

Nejosvědčenějším a zároveň nejpoužívanějším trikům v kuchyních světových restaurací je přidávání soli do těsta. Ať už děláte koláč nasladko nebo naslano, nezapomeňte do těsta přidat polovinu čajové lžičky soli. Sůl pomáhá zvýraznit chutě ostatních přísad a koření. Použít můžete jakýkoliv druh soli.

kuchar rady7

Výrazné omáčky, perfektní chuť

Při přípravě omáček se inspirujte touto jednoduchou vychytávkou. Přidejte do nich vždy za lžičku hořčice nebo arašídového másla. Dodají jim výraznější chuť a silnou vůni. Tento trik můžete využívat i tehdy, když to přeženete se solí nebo kořením.

kuchar rady8

 

Dokonalé tekutý žloutek

Nepochopitelné, jak dokonale umí v restauracích připravit volské oko. Na tvarování zpravidla používají formičky, ale ten tekutý žloutek, který doma nevíme odhadnout, nás přivádí do šílenství. Pokud i vy milujete tekuté žloutky, rozbijte si vejce do sklenice, na pánev přidejte stejné množství oleje a vody a dejte pánev na oheň. Po chvíli vylijte vajíčka. Žloutky zůstanou zaručeno tekuté.

kuchar rady9

opilé těsto

Přidejte do těsta na koláče nebo palačinky trochu vodky. Po upečení získáte velmi křupavou kůrku. Nemusíte se bát, že alkohol bude v cestě cítit. Teplem se odpaří, takže chuť koláče nezkazí. Chcete-li, aby byl alkohol v cestě cítit, můžete namísto vodky přidat rum nebo brandy. Ty dodají vašemu cestu patřičnou pikantnost.

kuchar rady10

ledový čaj

Pokud si v létě rádi připravujete ledový čaj s ovocem, přidejte do něj špetku jedlé sody. Neutralizuje totiž třísloviny v čaji.

kuchar rady11

Dušené jak z oblíbené restaurace

Dušené masíčko je lahůdka pro labužníky. Abyste dosáhli takové dušené maso jako dostanete v nejlepších restauracích, vysajte ještě ze syrového masa ubrouskem nebo kuchyňskou utěrkou vodu. Posolte ho až když je zcela suché. Uvidíte, co se změní, když ho budete později žvýkat. Mňam!

kuchar rady12

 

křupavé karbanátky

Pokud máte rádi karbanátky nebo karbanátky z mletého masa, přidejte do masové směsi trochu strouhanky. Maso bude lépe držet tvar a při opékání chytí chutnou křupavou kůrku.

kuchar rady13

teplé talíře

Zahřívejte nebo chlaďte talíře před podáváním jídla podle toho, zda jdete podávat studený nebo teplý pokrm. Stejná teplota talířů a jídla zajistí delší stejnou teplotu jídla, ale i intenzivnější vůni.

kuchar rady14

 

Hustá chilli omáčka

Při přípravě rajčatových a paprikových pikantních omáček máme často problém se zahušťováním. Pokud nemáte po ruce kukuřičný škrob, nejlépe poslouží drcené bramborové lupínky. Rozdrťte si chipsy s trochou piva a zamíchejte do omáčky. Bude perfektní.

kuchar rady15

Konečně mi neprihorela praženica

Věčný problém sobotních snídaně je připálení smaženice. Přidejte do smaženice nebo omelety trochu kukuřičného škrobu. Kromě toho, že smaženice se vám s tímto trikem už nikdy nepřipálí k pánvi, bude i nadýchaná a o to chutnější.

kuchar rady16

Co říkáte na tajemství šéfkuchařů, milé hospodyňky? Dejte nám vědět v komentářích.




loading...

Kam dál?