Úvod ZDRAVÍ Tělo Namočte tato semínka do vody a ta vám znovu nastartují metabolismus, spalí...

Namočte tato semínka do vody a ta vám znovu nastartují metabolismus, spalí tuky a potlačí záněty


Dnes si povíme o malých černých semínkách, která se dnes již dají snadno koupit i u nás v obchodech se zdravou výživou a už dokonce v mnoha supermatketech.

Historie jejich pěstování šahá až do Mexika, kde je běžně konzumovali už Aztékové, Mayové, Inkové a ostatní původní obyvatelé Ameriky.

Semínka se sbírají z rostliny jménem Šalvěj hispánská (Salvia hispanica), která patří do stejné rodiny bylinek jako Máta peprná.

Jejich jméno „chia“ pochází z mayštiny a znamená „síla“.

Proč byste měli konzumovat chia semínka?

Jedna polévková lžíce těchto semínek obsahuje až 5 gramů vlákniny. Vláknina podporuje lepší posouvání potravy ve střevech, napomáhá trávení, dodává pocit zasycení a v neposlední řadě zajišťuje pravidelnou stolici.

Kromě toho, chia semínka jsou plná omega-3 mastných kyselin, manganu, fosforu, bílkovin a dalších pro tělo důležitých látek.

Zde je pár velmi zajímavých faktů, ve kterých chia semínka vynikají:

  • 100% více draslíku než banány
  • 200% více železa než špenát
  • 100% více vlákniny než ovesné vločky
  • 500% více vápníku než mléko
  • 300% více selenu než lněná semínka
  • 700% více omega-3 mastných kyselin jako losos
  • 1400% více hořčíku než brokolice
  • 500% více bílkovin než fazole
  • více kyseliny listové než chřest
  • více antioxidantů než borůvky
  • více lignanů než lněná semínkaNyní se pojďme trošku blíže podívat na zdravotní přínosy, které vám konzumace chia semínek poskytne.Kontrola krevního cukruChia gel se často používá při výrobě zákusků, aby zpomalil trávení cukrů. Dosahuje se to tím, že vytváří bariéru mezi cukry a trávicími enzymy.Výsledkem je pak rovnoměrné uvolňování cukrů do krve namísto toho, že dojde k jeho prudkému nárůstu a následnému poklesu.Obzvláště přínosný je tento efekt pro diabetiky.

    Vyzkoušejte například přidat ho do pudinku nebo ovocného jogurtu.

    Hydratují tělo

    Jelikož chia semínka jsou schopna absorbovat hodně vody, udržují ve vás tekutiny a elektrolity. To je zvláště přínosné pro sportovce a děti. Pokud se chystáte během dne strávit hodně času na slunci, ke snídani si dejte chia semínka a hodně se napijte vody. Předejdete tak možnému úpalu.

    Lehce stravitelná

    Naše tělo dokáže chia semínka velmi snadno strávit a živiny z nich vstřebat v trávicím traktu. Většina živin, které obsahují, je rozpustná ve vodě, proto namočená semínka jsou pro tělo snadněji stravitelná než suchá.

    Pročišťují střeva

    Chia semínka zvětšují objem stolice a umožňují její snazší průchod střevy, během kterého na sebe vážou jak zbytky jiné potravy, tak toxiny uvízlé v našem trávicím traktu.

    Jsou proto výborným prostředkem pro udržení pravidelné stolice a předcházení zácpy.

    Všestranná chia semínka

    Chia semínka výborně chutnají, takže je můžete přidávat do čehokoliv, od salátových dresinků přes pečená jídla až po těstovinové omáčky. Dále je můžete přidat do polévek, zmrzliny či džusů.

    Vhodné pro celiaky

    Chia semínka neobsahují lepek. To z nich dělá důležitý zdroj vlákniny a bílkovin vhodný pro kohokoliv. Klidně nimi dokážete nahradit pšenici, žito, ječmen či ovesné vločky.

    Mezi množství dalších zdravotních přínosů chia semínek musíme zmínit následující:

    • podporují hubnutí snižováním inzulínové rezistence
    • obsahují mnoho aminokyseliny tryptofanu (regulace chuti k jídlu, lepší spánek a nálada)
    • předcházejí srdečně-cévním onemocněním
    • zvyšují energii a výkon
    • dokážou zvrátit metabolický syndrom
    • snižují špatný LDL cholesterol
    • zvyšují dobrý HDL cholesterol
    • snižují riziko rakoviny tlustého střeva

    Chia semínka mají jemnou ořechovou chuť, která se dobře hodí k téměř každému jídlu. Jsou proto v kuchyni extrémně všestranná.

    Tato semínka jsou také hydrofilická, což znamená, že absorbují tekutiny a vytvářejí gel. Přibližně v průběhu 10 minut pohltí 10ti násobek vlastní váhy!

    Vezměte 1/4 sklenice čí semínek (0,5 dcl), přidejte 2 sklenice vody nebo džusu (4 až 5 dcl) a nechte to přes noc odstát v uzavřené skleněné nádobě. Ráno bude z toho gel.

    Pokud tento gel připravíte s vodou, v ledničce vydrží asi 3 týdny (u džusu je to kratší, protože obsahuje více cukrů). Tento gel pak můžete přidávat do smoothies, dezertů nebo i přímo konzumovat.

    Suchá semínka můžete také rozemlít na mouku a tu pak používat jako náhradu běžné mouky při bezlepkovém a veganském pečení, případně jako přísadu do proteinových nápojů.

    Pokud máte rádi chuť syrových chia semínek, přidejte si je ke snídani do ovesných vloček nebo müsli.

     




loading...

Kam dál?