Minutkové rohlíčky: křupavé zvenku a měkké uvnitř. Voňavé, lehké a krémové. Máte je hotové za pár minut


Jemné, nadýchané rohlíčky se smetanovým nádechem nenechají lhostejným asi nikoho. Kouzlo spočívá v tom, že jsou skutečně jednoduché na přípravu! Tento recept si již vyžádali mnoho mých přátel.

Jsou jako stvořené ke čaje nebo kávičce, protože jsou křupavé a plněné tou nejlepšímu nádivkou. Mají však jednu nevýhodu – ze stolu vám zmizí velmi rychle!

Ingredience na těsto

240g zakysané smetany
250g másla
1/2 čajové lžičky jedlé sody
300g hladké mouky (podle rozměrů cesta)

Ingredience na nádivku

mák
vlašské ořechy
cukr

Postup

Nejdříve do misky nasypte mouku, přidejte chlazené a nakrájené máslo na kousky. Rukama zpracujte máslo a mouku.

Do zpracované směsi přidejte sodu, zakysanou smetanu a mouky tolik, aby mělo těsto konzistenci jako ravioli. Zaviňte ho do klubíčka a vložte do chladničky na 30 minut.

rozteky1

 

 
Připravte si makovou nádivku. Umletý mák zalijte trochou horké vody a nechte vyluhovat 10 minut. Následně za stálého míchání přidávejte cukr podle chuti.

Pro přípravu ořechové náplně si mletý vlašské ořechy smícháte s cukrem. Já na mletí používám váleček na těsto a desku, protože je to rychlejší a získám i více oleje z vlašských ořechů.

Vyjměte těsto z chladničky a rozválejte ho asi na 1mm tloušťku. Nařízněte si z něj trojúhelníky.

rozteky2

Naplňte jejich nádivkou a srolujte.

rozteky3

 

 
Rohlíčky pečte přibližně 15 minut při 180 stupních. Dohlédněte, aby se nepropeklo a nevysušily. Hotové pečivo ještě posypte moučkovým cukrem.

Ideální náplní jsou ovocné džemy, marmelády, nasekané sušené ovoce nebo mletá skořice s tvarohem. Jednoduše, nádivku nechte na své chuťové pohárky a možná si i vy sami vymyslíte zajímavou kombinaci!

Přejeme dobrou chuť vám i vašim blízkým a nezapomeňte se s nimi podělit o tento recept!