Marokánky – recept


Název nám již napovídá, že marokánky přišly na náš sváteční stůl z arabského světa, ale brzy se staly velmi oblíbeným vánočním cukrovím. Tyto marokánky s kandovaným ovocem jsou okamžitě měkké a velmi snadné na výrobu. Recept na marokánky krok za krokem najdete v tomto článku.

Ingredience

  • 1,5 dl mléka
  • 10 dkg másla
  • 15 dkg cukru
  • 5 dkg medu
  • 25 dkg směs loupaných mandlí a ořechů
  • 25 dkg směs kandovaného ovoce a rozinek
  • 8 dkg hladké mouky

Postup

Těsto

Kandované ovoce a rozinky nakrájíme nadrobno, přidáme na jemno nasekané ořechy a mandle. Vše důkladně promícháme. Mléko, máslo, cukr a sladký med přivedeme pomalu do varu, přidáme směs ořechů s ovocem a sundáme z plamene. Na závěr vmícháme po částech mouku, ale dáváme si pozor, aby se nám nevytvořily nechtěnné hrudky.

Plechy

Rozpálíme troubu na 150 °C a plechy vyložíme pečicím papírem. Z této dávky vznikne cca 60 kousků marokánek, tudíž doporučujeme přichystat 3 velké plechy. Těsto nabíráme lžící a tvoříme z něj menší placičky, podle naší chutě. Mezi marokánky necháváme mírné rozestupy, aby se nám nespekli.

Pečení

Marokánky pečeme cca 12 minut dozlatova. Plech s marokánkami poté vyndáme z trouby, necháme vychladnout a hotové marokánky oddělujeme od pečicího papíru nejlépe dlouhým plochým nožem či jiným nástrojem. Po vychladnutí uložíme do krabice vyplněné alobalem.

Gratulujeme, marokánky jsou nyní hotové. Dobrou chuť!