Úvod RECEPTY Konečně jsem našla recept na pravý český trdelník, který se vůbec neliší...

Konečně jsem našla recept na pravý český trdelník, který se vůbec neliší chutí od těch z trhu


O právo, nazývat trdelník svým tradičním jídlem, se bije česká a maďarská kuchyně, ale nezaostává za nimi ani ta slovenská či rumunská. Chuť trdelník je výjimečná a široko daleko není nic, co by se jim podobalo, ale přesto se připravují zcela jednoduše. Jeho název pochází od dřevěného válce, na kterém se peče – trdlo.

trdelnik1

 

 
Vyzkoušejte si ho připravit i vy doma!

ingredience:

350g polohrubé mouky
100g cukru
2 vejce
100g vlašských ořechů
1 PL slunečnicového oleje
1 lžičku suchého droždí
70g másla
100ml mléka
1/2 lžičky skořice
Sůl podle chuti

postup:

1) Rozpusťte si droždí v teplém mléce, nechte jej tak 5 minut a přikryjte ho hadříkem nebo jinou tkaninou.

2) Taje si máslo, vylijte ho do misky a nechte ho vychladnout. V druhé misce si smíchejte žloutky s polovinou cukru a následně je přidejte k máslu. Nyní tam můžete nalít i mléko s droždím.

3) Dejte si do mouky špetku soli a prosejeme ji přes sítko. Pomalu ji za stálého míchání přidávejte do směsi, aby tam bylo co nejméně hrudek. Vypracujte si těsto a nechte ho odstát 30 minut na teplém místě.

trdelnik2

 

 
4) Zatímco těsto vykyne, rozemele si ořechy v mixéru, přidejte zbylý cukr a skořici.

5) Před pečením si kolem kartonových válců omotejte alobal nebo potravinářskou fólii a namažte si je olejem až po vrch fólie.

6) Vezměte si těsto a rozdělte ho na 8 kousků. Vyválejte si je do tvaru klobás o tloušťce 1,5 cm a omotejte je na váleček tak, aby vám vznikl tvar válce. Potřete těsto s lehce vyšlehané bílky, posypte oříšky a skořicí. Válečky si položte na hrany formy tak, aby se nedotýkaly její dna.

7) Trdelník pečte 25-30 minut v troubě při teplotě 180 stupňů.

trdelnik3

U nás se podává ještě horký, ale například v Maďarsku jej můžete najít i v chladnější verzi posypaným čokoládou. Na drobenku zvolte cokoli, co je dostatečně drobné na to, aby se to udrželo na křupavém karamelu. Pokud by se vám zdál postup trochu komplikovaný, v obchodech se už dají zakoupit i formy na trdelníky!

Přejeme vám dobrou chuť!