Úvod RADY A TIPY Jak na to? Kamarádka mi řekla, abych do pecky od avokáda napíchla 4 párátka. Její...

Kamarádka mi řekla, abych do pecky od avokáda napíchla 4 párátka. Její rady si cením dodnes


Také patříte mezi milovníky avokáda a jeho cena v obchodech vám přijde někdy příliš vysoká?

Napadlo vás někdy vypěstovat si ho doma? Není to žádná věda!

Kdo jednou ochutná pomazánku z avokáda, musí si ji zamilovat. Avokádo je skvělé nejen na pomazánku, ale i do salátů, do „domácí“ přírodní masky či omáček. A navíc je toto ovoce nesmírně zdravé. Obsahuje kolem 20 různých vitamínů, velké množství vlákniny, snižuje hladinu cholesterolu, má v sobě dokonce více draslíku než banány, …

paratko1

 

 

Prvním krokem bude odpeckovat zralé avokádo a samozřejmě ho zužitkovat. Důležité je ale, ale abyste věděli, která část pecky je vrchní a spodní. Ta spodní (většinou širší část) totiž půjde do vody, tak na to nezapomeňte!

paratko2

 

 

Aby byla ponořena pouze potřebná část pecky z avokáda, napíchejte do něj asi do 3/4 párátka, které ji pak budou držet.

Umístěte pecku do sklenice s vodou naplněného až po okraj tak, že bude ve vodě jen spodek. Pohár následně položte na nějaké severní okno a nezapomínejte pravidelně vyměňovat vodu.

paratko3

paratko4

 

 

Přibližně po dvou, možná ale až osmi týdnech začne pecka klíčit. Hlavní kořen musí zůstat ponořený, jinak by odumřel.

paratko5

Jak začne kořen sílit, svrchu se začne drát výhonek. Když už dosáhne alespoň 15 cm, je připraven na květináč.

paratko6

Pak už jen stačí zasadit do vhodného květináče spolu s nějakým domácím kompostem. Z výhonku třeba později odstřihnout přibližně polovinu, aby se podpořil růst.

Z rostliny můžete i pravidelně obstřihávat vrch, pokud chcete aby rostla více do šířky než výšky. To už je na vás. Půdu je třeba udržovat vlhkou, ale netřeba to s vodou ani přehánět. Držíme palce!




loading...

Kam dál?