Jak zaručeně rozpoznat dobré víno


Vinařství má v Čechách a na Moravě dlouholetou tradici. Nabídka obchodů je stále bohatší i díky dovozu vín ze zahraničí. Ve městech roste počet vinoték a v supermarketech je výběr vín tak pestrý, že si laik ani nemůže vybrat, kterí pro něj bude nejlepší. Důležité je volit kvalitní vína a tedy vědět, jak se dají rozpoznat. Díky našim smyslům lze rozpoznat kvalitu vína snadno. Každé víno má totiž tři základní vlastnosti a to je vzhled, vůně a chuť. Jak dobré víno tedy rozpoznat?

Postup

1.

Je třeba vědět, že kvalitu vína ovlivňuje řada faktorů. Negativně může působit nesprávné ošetření keřů, zpracování nedozrálých hroznů, nedodržení hygieny v provozech a nakonec i neodborné zacházení s lahvovým vínem.

2.

V posledních letech se kvalita vín zlepšuje především díky řízenému kvašení a s vadnými víny se setkáte velice zřídka.

3.

Při nákupu si přesto dávejte pozor. Při prvním pohledu musí být víno čiré bez zákalu. Otočte lahví zprudka dnem vzhůru, aby se případný sediment rozvířil. To je špatné znamení, ovšem kromě archivních vín, kde je sediment často přirozenou součástí zrání.

4.

Dalším ukazatelem je barva. Bílá vína musí být čirá a ne třeba nahnědlá, což je příznakem zkažení vína. Červená vína jsou někdy do černa, což je příznakem vysokého podílu železa.

5.

Čtěte etikety, ze kterých zjistíte množství kyselin, zbytkového cukru, alkoholu a jejich vzájemného poměru. Nízké množství kyselin působí mdlou chuť vína. Naopak příliš vysoký obsah kyselin a nízký obsah zbytkového cukru působí hrubou chuť. Nízký obsah alkoholu spolu s nízkým obsahem cukru je známkou nízké kvality vína.

6.

Někteří výrobci neoprávněně označují svá vína přívlastky (výběr z hroznů apod.), což nízký obsah alkoholu a cukru tuto možnost naprosto vylučuje.

7.

Po otevření lahve a nalévání vína může dojít k perlení vína, které může být jen u šumivých vín. U tichých vín jde o nežádoucí jev a víno je tudíž nekvalitní.

8.

Vůně vína při převalování po stěnách sklenky musí být příjemná, plná ovocných tónů. Nesmí se objevit octové, acetonové nebo sirné zápachy a už vůbec ne zápach plísní či myšiny.