Jak připravit mazanec z bramborového těsta recept


Netradiční mazanec z bramborového těsta vydrží mnohem déle vláčný. Jeho příprava je rychlá, nenechává se dlouho kynout, peče se už několik minut po zadělání. Jediná jeho nevýhoda je, že se těsto rádo rozjíždí a bochánek je nízký. Zabrání se tomu tak, že utvořený bochánek dáte do obruče z dortové formy. Mazanec musí mít průměr menší, než je průměr formy. Tím jak v troubě nabyde, vyplní celou formu. Mazanec bude mít hezký tvar a půjde snadno vyjmout. Mazanec z uvedeného množství ingrediencí je do obruče formy o průměru 26 cm. Do těsta se nepřidávají ani vejce, není to chyba v receptu.

Budeme potřebovat

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g strouhaných vařených brambor
  • 70 g másla
  • 70 g cukru
  • 250 ml mléka
  • 1 kostka (42 g) droždí
  • špetka soli
  • hrst vlašských ořechů
  • trochu rozinek
  • 1 lžíce rumu
  • trochu muškátového ořechu
  • kousek mletého badyánu
  • vejce na potření

Postup

1

Uvařte si brambory ve slupce, nejlépe den předem nebo ráno, pro odpolední pečení. Vychladlé brambory jemně rozstrouhejte. Do vlažného mléka přidejte trochu cukru, mouky a kostku rozdrobeného droždí. Nechte na teplém místě vzejít kvásek.

2

V míse promíchejte mouku se špetkou soli, kořením a nastrouhanými brambory. Velmi dobře vše promíchejte, dejte si opravdu záležet, ať se vám mazanec povede. Přidejte nakrájené ořechy, rozinky s rumem a změklé, na lístečky pokrájené máslo. Pokud budete těsto zpracovávat v robotu, máslo předem rozpusťte a nechte lehce vychladnout.  Rozinky před použitím spařte horkou vodou, nebo namočte na chvilku do rumu. Přilijte kvásek a vypracujte těsto.

3

Z těsta ihned vymodelujte vlhkýma rukama bochánek a položte ho na plech vyložený papírem na pečení. Nechte asi 10 minut odpočinout. Pak potřete rozšlehaným vejcem a chcete-li mít mazanec hezky vysoký, položte na plech obruč z dortové formy (viz ilustrační fotografie). Mazanec pečte 10 minut při teplotě 200 °C, pak teplotu snižte na 170 °C a dopékejte. Těsto vyskočí a vyplní celý kruhový prostor. Před vyjmutím z trouby se přesvědčete špejlí, je-li těsto propečené. Špejle po vytažení musí zůstat suchá.

4

Mazanec nechte několik minut v obruči stát. Pak nožem opatrně objeďte boky a vyklopte ho. Před krájením nechte bochánek dobře vystydnout. Kdo chce, posype si mazanec moučkovým cukrem.