Jak udělat polévku charčo po gruzínsku recept


Charčo polévku jsem poprvé ochutnal v restauraci, nikdy jsem tento název neslyšela a ráda ochutnávám nové chutě. Polévka mě mile překvapila. I když pravé gruzínské charčo obsahuje mnohem více surovin, například mleté ořechy nebo sušené švestky, tato česká verze je opravdu chutná. Posuďte sami.

Budeme potřebovat

  • 500 g hovězího předního masa
  • 1 l vývaru z kostí
  • kousek celeru
  • 1 středně velká cibule
  • 1 střední mrkev
  • 425 ml krájených rajčat
  • 70 g rýže
  • 50 g másla
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • volitelně chilli paprika
  • zelená petržel

Postup

1

Do jednoho litru vývaru z kostí nebo vody dejte vařit maso a několik kuliček pepře. Vařte do změknutí masa. Měkké maso vyjměte a po vychladnutí nakrájejte na kousky. Bude se přidávat do uvařené polévky.

2

Na másle osmahněte mrkev s celerem pokrájené na kostičky, česnek na plátky a cibuli na půlkolečka. Pak přidejte rajčata, mohou být i z plechovky. V zimě je výhodnější vařit z nich, mají lepší chuť než dovážené plody.

3

Dlouhozrnnou rýži přeberte, propláchněte a přidejte k zelenině. Vše zalijte vývarem, ve kterém se vařilo maso. Osolte a podle chuti můžete přidat špetku chilli papriček. Vařte do změknutí rýže. Občas zamíchejte, aby se rýže nepřichytila ke dnu.

4

Do hotové polévky přidejte zelenou petrželovou nať. Čerstvé bylinky se přidávají až na závěr, v pokrmu se nesmějí vařit, ochudili bychom se o cenné vitamíny. Nakrájené maso přidejte do polévky (správně se podává v misce zvlášť a každý si ho dávkuje sám). K polévce se hodí pečivo.