Úvod RECEPTY Fitness Jak správně vařit zeleninu v páře recept

Jak správně vařit zeleninu v páře recept


Zmražená nebo konzervovaná zelenina ztrácí vitamíny a výživovou hodnotu. Zkuste si doma otestovat parní hrnec, ve kterém jste donedávna dělali jen masité pokrmy. Zelenina připravovaná na páře je velmi chutná a zdravá. Pokud protestujete, že budete mít brzo hlad, snězte jí jako přílohu. Zelenina lahodí oku nejen svými barvami, ale i zachovalým tvarem a vůní. Princip vaření v páře je snadný, podobně jako byste připravovali pokrm v horkovzdušné troubě. Zelenina se nepřipálí, je křupavá a dá se s ní na talíři kouzlit. Výhodou je i fakt, že se chuť a vůně při vaření v páře nesmíchají, tak si k masu můžete přidat cokoliv, co zrovna sklidíte na své zahrádce.

Postup

1

Zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na kostičky, proužky nebo jiné tvary. Využijte nejlépe vždy jeden tvar. Pokud jste se dnes rozhodli pro čtverečky, udělejte tak všechnu zeleninu. Bude v páře stejně rychle udělaná všechna bez rozdílu. Možností jsou i celé kusy zeleniny – mrkev, celer, petržel, kedlubna, aj., ovšem počítejte s delším časovým úsekem. Vyzkoušejte v páře i brambory, květák a brokolici, je to výborné.

2

Vezměte si parní hrnec a do jeho spodní části napusťte vodu (stačí pár centimetrů sloupce, cca 10 cm) a přiveďte k varu. Napařovací vrchní díl, v němž bude zelenina, se nesmí dotýkat vody uvnitř nádoby. Zakryjte pokličkou, vařte na mírném ohni.

3

Pokud nemáte parní hrnec, použijte kovový cedník, který se rovněž nebude dotýkat vodní hladiny hrnce. Poklice však musí na hrnec přilnout, abyste docílili stejného efektu jako při vaření v páře.

4

Zeleninu nechte probublávat v páře od 5–30 minut. Záleží podle velikosti, tvaru a vaší chuti. Někdo má rád zeleninu na skus – al dente, někdo zase víc uvařenou. Také záleží, jak budete zeleninu dále upravovat.

5

Parní hrnec přesuňte na vedlejší, nerozpálenou ploténku a nechte odstát. Pokličku sundejte až poté, když je zelenina uvnitř vlažná. Předejdete tak nepříjemným popáleninám. Horká pára je velmi nebezpečná.