Úvod RECEPTY Inspirace Jak správně upéct špaldový mazanec recept

Jak správně upéct špaldový mazanec recept


Špaldový mazanec je zdravější variantou klasického mazance z bílé pšeničné mouky. Pokud použijete obyčejnou hladkou špaldovou mouku, rozdíl téměř nepoznáte. Také lze využít celozrnnou špaldovou mouku, která zapříčiní tmavší barvu, ale je však nutričně hodnotnější. S jednoduchým receptem Vás seznámí náš článek.

Budeme potřebovat

  • 250 g špaldové mouky
  • 70 g třtinového cukru
  • 120 ml mléka
  • 80 g másla
  • 1 žloutek
  • 1/2 kostky droždí
  • 1/4 lžičky soli
  •  vejce na potření
  • rozinky, plátky mandlí

Postup

Špaldová celozrnná mouka dodá mazanci skvělou oříškovou chuť a aroma a navíc obsahuje velké množství cenných látek (např. vlákninu, vitamíny skupiny B, hořčík, draslík, vápník, železo, zinek a mangan). Špaldová mouka je také mnohem lépe stravitelná než pšeničná. Použijte nejlépe jemně mletou celozrnnou mouku.

A jaký je postup?

1

Nejprve si připravíme následujícím způsobem kvásek: do mísy rozdrobíme droždí, zasypeme jej lžící třtinového cukru a lžící mouky a zalijeme 3 lžícemi vlažného mléka. Kvásek necháme pod utěrkou na teplém místě vykynout asi 15 minut.

2

V jiné míse rozšleháme žloutek s cukrem, přidáme zbylé vlažné mléko, povolené máslo a přilijeme kvásek. Vše důkladně rozmícháme a poté přisypeme špaldovou mouku a sůl a vypracujeme hladké těsto, které necháme pod utěrkou kynout zhruba hodinu.

3

Do těsta můžeme vmíchat rozinky a potom z něj na pomoučeném vále vytvarujeme bochánek.

4

Na vršku vytvoříme nožem kříž, mazanec potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Bochánek umístíme na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný máslem a vysypaný hrubě mletou špaldovou moukou.

5

Bochánek necháme ještě 15 minut kynout a následně jej vložíme do trouby předehřáté na 180 °C, kde jej upečeme dozlatova. Trvá to asi 40 minut. Mazanec necháme vychladnout a můžeme podávat jen tak pocukrovaný nebo třeba namazaný máslem.




Kam dál?