Jak správně pěstovat morušovník


I v našich podmínkách můžete s úspěchem pěstovat exotický morušovník. Morušovník je opadavý strom, jehož některé druhy dorůstají do výšky deseti a více metrů. Do Evropy se tento strom dostal již v 17. století, kdy byl dovezen z míst jeho původu, kterými je východní, Střední a Přední Asie, zejména Korea a Čína. Mladý morušovník má na větvích chlupatou hnědou kůru a ve stáří je to již šedohnědá rozpukaná borka. Květy se objevují současně s rašícími listy počátkem května a seskupují se v jehnědy. Plodem jsou peckovice připomínající klasické ostružiny, barvy mohou být bílé, červené nebo černé a dozrávají v létě.

Postup

1

Pěstovat morušovník znamená nejprve vybrat vhodné stanoviště. Lépe roste osamoceně a je třeba počítat s tím, že jednou z něho bude vysoký a statný strom. V okolí morušovníku je dobré mít udržovaný trávník, jelikož zralé plody budou opadávat a z trávníku se budou lépe sbírat. Navíc se plody nepoškodí a neznečistí.

2

Jelikož jsou morušovníky teplomilné dřeviny, daří se jim u nás nejlépe ve vinařských oblastech. Vyhovuje jim suchá půda, protože kořeny sahají poměrně do velké hloubky.

3

Známé jsou morušovníky bílé a černé. Bílý morušovník je ze všech pěstovaných nejmohutnější. Má bílé plody nevýrazné chuti. Listy bílého morušovníku jsou potravou bource morušového a často byly morušovníky pěstovány pro tento účel. Morušovník černý dorůstá do průměrné výšky 10 m. Má na rozdíl od bílého chutné plody.

4

V našich podmínkách se hojně pěstují různé kultivary, vzniklé křížením černého morušovníku s morušovníkem červeným. Ten je jako jediný ze všech morušovníků dvoudomý, takže je potřeba na zahradě vysadit dva stromy.

5

Je známo, že plody morušovníků jsou nejen jedlé, ale i zdravé, jelikož obsahují vitamin C. Jsou vhodné pro cukrovkáře, nebo z nich můžete vyrábět džem a víno.