Jak správně naostřit nože a nůžky


Bez ostrých nožů se nedá dělat mnoho věcí v domácnosti, a to hlavně vařit. Ostrý nůž potřebujeme na krájení chleba, masa, cibule apod. Jenže kovové nože nejsou ostré věčně, a tak se jejich ostří, ať již opotřebením nebo nevhodným použitím, otupí. Jejich broušení není tak složité, aby to nezvládl šikovný kuchař nebo kuchařinka doma.

Postup

1.

Na broušení nožů a nůžek lze použít olejové brousky, ocílku, brousící kolečka, obtahovací kameny nebo také elektrický ostřič nebo i bruska.

2.

Kvalita nožů není samozřejmě stejná, nejvíce se tupí nože z uhlíkové oceli. Ty bychom měli brousit nejčastěji. Nejběžnějším nástrojem, vlastně nářadím, je v kuchyni ocílka neboli ruční ostřič. Nůž uchopíme do pravé ruky, pokud jsme praváci, ocílku do druhé, a táhlými tahy přejíždíme po ocílce po celé délce od rukojeti ke konci. Nůž držíme zhruba kolmo na ocílku pevně v rukách a se sklonem asi 30 stupňů. Pak nůž otočíme a opakujeme na druhé straně ostří. Ocílku při práci otáčíme, pokud je kulatá, aby se neopotřebovávala na jednom místě.

3.

Laciné jsou na koupi i brousící kolečka. Je to umělohmotný držák, v němž jsou dvě řady koleček, mezi kterými je úhel, ve kterém se nůž brousí. Je to nejsnazší způsob a vcelku dobrý, protože ostří má stejný úhel po celé délce. Tahy nože musí být dlouhé, nůž nesmí v kolečkách poskakovat, aby se neudělaly na ostří zuby.

4.

Obdélný obtahovací kámen je jemný brousek, který vezmeme naplocho do dlaně a horní plochu slabě naolejujeme. Pak brousíme opět táhlými pohyby směrem od sebe. Udržujeme opět úhel 30 stupňů. Další tah je s čepelí obrácenou a táhneme po brousku k sobě. Pokračujeme až do vybroušení nože. Vyzkoušíme omakem, ale opatrně, je to ostré!

5.

Při použití elektrického ostřiče musíme postupovat podle návodu výrobce. Při nesprávném použití by mohlo dojít k přeostření nože.

6.

Nože s pilovým ostřím musíme brousit na speciálních nástrojích určených pro každý typ ostří. Použijeme-li běžné broušení, za čas můžeme tvar ostří úplně odbrousit.

7.

Při broušení nůžek bývá největším problémem povolení šroubku nebo nýtu, na kterých se nůžky otáčí. Nůžky ale nemusí stříhat špatně jen proto, že jsou tupé, právě uvolnění šroubku může být toho příčinou. U kvalitnějších nůžek by měla být možnost je utáhnout třeba šroubovákem, jinak pro nýtky platí, že mírná rána na okraj nýtku nůžky zase vrátí do provozuschopného stavu.

8.

Broušení nůžek, když je šroubek či nýtek utažen, je jednoduché. Babská rada je zastříhat si několikrát do jemného smirkového papíru či plátna, ovšem pravé broušení to není. Nůžky brousíme na obtahovacím kameni obdobně jaké nože. Obtahujeme tupým ostřím naolejovaný kámen, až jsou nůžky ostré. Nůžky se mohou dobře brousit i na elektrické brusce, kde je ale problém, když nejdou rozevřít alespoň do pravého úhlu.

9.

Dvě zásady na závěr: Příborové nože se nebrousí. Také nůžky se zakulacenými konci, které jsou určeny pro děti, nebrousíme. Pokud musí děti stříhat silnější papír, raději jim ho ustřihneme sami.