Jak si doma udělat celerovo-mrkvovou pomazánku recept


Zdravá, lehce stravitelná. Tato mrkvová pomazánka je vhodná na chlebíčky, jednohubky nebo jen tak na pečivo, když budete mít na tuto pomazánku chuť. V tomto receptu na mrkvovou pomazánku hraje svou chuťovou roli i celer, a proto ji můžeme nazvat jako pomazánka celerovo-mrkvová. Pomazánka je snadná na přípravu, stačí pouhých 20 minut.

Postup

1

V českých domácnostech se mrkvová pomazánka chystá různými způsoby a z různých ingrediencí. Hospodyňky používají nejčastěji mrkev syrovou, ale známé jsou i recepty na mrkvovou pomazánku z mrkve dušené. Zatímco někteří se v mrkvové pomazánce neobejdou bez česneku, jiní dávají přednost ingrediencím, jako je např. majonéza, pomazánkové máslo, tvaroh nebo dokonce i červená čočka. Tento recept na mrkvovou pomazánku vyžaduje kromě mrkve i celer nebo vejce.

2

Na celerovo-mrkvovou pomazánku si přichystejte 2 mrkve, kousek celeru, 1 ks slepičí vejce, cca 150 g pomazánkového másla, 2 polévkové lžíce dobrého bílého jogurtu, citrónovou šťávu, sůl a pepř na dochucení pomazánky.

3

Vejce dejte nejprve vařit natvrdo. Přichystejte si mísu, ve které mrkvovou pomazánku budete připravovat. Mrkev a celer řádně očistěte a nastrouhejte na kuchyňském struhadle najemno.

4

Struhadlo ještě budeme potřebovat, a tak je neodklízejte ze stolu. Až bude vejce uvařené, oloupejte jej a rovněž na struhadle nastrouhejte. V míse pak smíchejte nastrouhanou mrkev, celer a vejce.

5

Do mísy přidejte pomazánkové máslo, 2 lžíce bílého jogurtu a dobře směs promíchejte. Do téměř hotové celerovo-mrkvové pomazánky přidejte citronovou šťávu, pomazánku dochuťte solí a pepřem. Mrkvovou pomazánku můžete podávat ihned, na chlebíčky, na jednohubkách, nejlépe na tmavém pečivu. Můžete dozdobit třeba plátkem mladé kedlubny. Dobrou chuť!