Jak rozpoznat opravdu kvalitní med


O vlastnostech medu a jeho prospěšnosti lidskému zdraví není potřeba polemizovat. Důležité je však kupovat především kvalitní med a také ho následně správně skladovat. Sklenice pečlivě uzavřeme a skladujeme na suchém, tmavém a chladném místě. Pak nám med vydrží i několik let, ovšem neomezená doba skladování medu škodí tím, že se vytrácejí jeho prospěšné biologické hodnoty. Příliš starý med ztrácí aroma, dobrou chuť, tmavne a rozkládají se v něm cukry. Jak rozpoznáme kvalitní med?

Postup

1

Při čtení etikety se dá zjistit, zda se nejedná o včelí produkt, ale jeho napodobeninu. Dále by zde mělo být uvedeno, že se jedná o „Český med“. Ten je zárukou kvality vzhledem ke způsobu ošetřování včelstev a zpracování medu podle českých norem.

2

Nakupovat med se doporučuje přímo u včelařů. Zárukou kvality je skutečnost, že čeští včelaři úzce spolupracují s veterinárním ústavem a musí dodržovat jeho pokyny. Včelaři působí na venkově, nejlépe si najděte včelaře ve svém okolí.

3

Znakem dobrého medu je barva. Na příliš tmavé medy pozor, neboť se rozšiřuje barvení medu karamelem, světlejší medy se prodávají za vyšší ceny. Nejzdravější je med čerstvý, který byl dobře skladován a nebyl moc zahříván. Rozlišujeme 3 typy medů: lehce stravitelný květový med z nektaru květů rostlin, tmavší med je medovicový (lesní med), který pochází z hmyzem přefiltrované mízy listnatých a jehličnatých stromů. Smíšený med je rovněž chuťově výrazný a kombinuje med z nektaru květů a medovicový med.