Jak chutně vařit z kvasnic (droždí) recept



Kvasnicová pomazánka. „Hrůzný“ fenomén, který připomíná vzpomínku na mateřskou školku mnoha lidem. Dokonce i těm, kteří si kvasnice v dospělosti oblíbili. Ve školkách to jistě myslí dobře: kvasnice jsou totiž velmi zdravé. Jak doma vařit z kvasnic, aby byl výsledek nejen zdravý, ale i chutný pro všechny členy rodiny? Přinášíme rady a tipy, jak v kuchyni využít droždí.

Postup

Pekařské droždí (kvasnice) je přípravek určený zejména k výrobě kynutých těst. Protože jsou kvasnice bohaté na vitamíny a minerály, mohou se stát vítaným přírodním doplňkem stravy. Kvasnice mají specifickou vůni a chuť, pro níž mají někteří lidé rádi kvasnice i bez ohledu na jejich nutriční hodnotu. Někomu naopak odér kvasnic vadí. Je třeba vědět, že pokrmy z kvasnic jsou nepříjemně cítit jedině v případě, že byly kvasnice nedostatečně tepelně zpracované.

Kvasnice připravujeme jako teplou či studenou pomazánku, vyrábíme z nich polévkovou zavářku, přidáváme je do karbanátků. Nejdřív je ovšem třeba vždy kvasnice tepelně upravit. Kvasnice rozdrobíme na zahřátý tuk (máslo nebo olej). Začnou se rozpouštět, až téměř tečou. V této fázi někomu nepříjemně zapáchají. Mícháme je, až začnou opět tuhnout. Kvasnice jsou připraveny k další úpravě, jestliže jsou opečeny tak, že se od nich odděluje tuk a příjemně voní.

1

Kvasnicová pomazánka (pro čtyři osoby): Jednu střední cibuli nakrájíme nadrobno a zesklovatíme na lžíci másla nebo dvou lžicích oleje. Rozdrobíme tři kostky droždí a opečeme je, až se odděluje od tuku. Přidáme prolisovaný stroužek česneku, čtyři až šest vajec (podle velikosti), trochu soli a mletého černého pepře. Umícháme do tuhé, ale vláčné konzistence. Pomazánku podáváme na talířku se zeleninovou oblohou, s čerstvým pečivem nebo s opečenými tousty. Teplá kvasnicová pomazánka výtečně chutná i na chlebové topince s česnekem.

2

Studená kvasnicová pomazánka: Tři kostky droždí opečeme na lžíci másla a necháme zcela vychladnout. Rozšleháme se 100 až 150 gramy másla. Přidáme dvě rozsekaná vejce uvařená natvrdo, jednu sekanou kyselou okurku, maličkou cibuli, lžíci plnotučné hořčice, trochu soli a černý pepř. Mažeme na čerstvý chleba či pečivo, obložíme sezonní zeleninou. Někdo místo másla používá majonézu. Rovněž je možno do směsi vmíchat i trochu jemně sekané uzeniny.

3

Polévkové noky (knedlíčky do polévky z droždí): Opečeme dvě kostky kvasnic a necháme vychladnout. Zamícháme jedno vajíčko, dva prolisované stroužky česneku, trochu soli, pepře a majoránky. Zahustíme strouhánkou. Do vroucího zeleninového vývaru vykrajujeme lžičkou malé nočky, které polévku i příjemně dochutí.

4

Rychlá kvasnicová polévka: Na lžíci másla zesklovatíme cibulku, rozdrobíme dvě kostky droždí a opečeme. Přisypeme tři lžíce krupice, rozklepneme dvě vejce a na plotně rychle mícháme, až hmota zatuhne. Pak přilijeme litr vody, přidáme kostku masoxu, hmotu vařečkou oddělíme ode dna hrnce, zamícháme a necháme provařit. Z kvasnicové hmoty se vytvoří trochu amorfní, ale velmi chutná zavářka. Doba přípravy je asi 10 minut.

5

Karbanátky, nákypy: Tepelně připravenými kvasnicemi můžeme vylepšovat nutriční hodnotu houbových, obilninových nebo zeleninových karbanátků či nákypových hmot určených k zapékání. Kvasnice dodají směsi pikantní příchuť a doplní hodnotné živiny.

6

Kvasnicový mozeček: Kdo má upravené droždí opravdu rád, může si je připravit na cibulce a s vejci a podávat s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami jako pravý nebo květákový „mozeček“. Na osobu počítáme s jednou kostkou droždí a dvěma vejci, ale záleží na chutí i na velikosti vajec.

7

Kynuté těsto: Kvasnice nejčastěji používáme při výrobě kynutého těsta. Nejprve je necháme vzejít, a to v v asi decilitru vlažného mléka, v kterém jsme rozmíchali lžíci mouky a lžíci cukru. Rozpuštěné kvasnice nabudou do deseti minut na objemu. Mléko nesmí být úplně studené ani horké (kvasnice by nevzešly, nebo se „spařily“). Příliš cukru by zase kvasinky „udusilo“.