Úvod RECEPTY ITALSKÁ BÁBOVKA, kterou když jednou vyzkoušíte, už ji nikdy nevymažete ZE SVÉ...

ITALSKÁ BÁBOVKA, kterou když jednou vyzkoušíte, už ji nikdy nevymažete ZE SVÉ SBÍRKY RECEPTŮ!


Tento italský koláček je známý po celém světě. Je tak měkký, svěží a voňavý. Připravuje se na Velikonoce, Vánoce nebo na jakoukoliv slavnost. Na vytvoření této pochoutky jsem musela vyzkoušet víc, než jen jeden recept … Bábovka se sušeným ovocem se vám nevydaří, pokud budete postupovat pouze podle návodu v receptu. Dávejte si však pozor i na kvalitu výrobků!

Výsledek bude ještě lepší, pokud pečivo připravíte předem, aby po několika dnech v chladničce dokonale nasáklo sušeným ovocem a dalšími ingrediencemi. Po 2-3 dnech je možné bábovku nařezat.

babovka italie1

 

 

potřebujete:

750g hladké mouky
250ml mléka
270g cukru
3 vejce
2 žloutky
100g kandovaného ovoce
150g rozinek
150g sušených meruněk bez pecek
1 čajová lžička muškátového ořechu
1/2 čajové lžičky kardamomu
1 polévková lžíce strouhané citronové nebo pomerančové kůry
1 balíček vanilkového cukru

postup:

Rozdrťte si droždí s 2 lžícemi cukru. Přidejte k tomu 3-4 lžíce teplého mléka, 2 lžíce mouky, 1 vanilkový cukr a dobře promíchejte. Nechte směs odpočinout na 15 minut, dokud se na povrchu nevyskytnou malé bublinky.

babovka italie2

 

 
Do misky si prosejte 260g mouky, vylijte do ní teplé mléko a dobře promíchejte. Výsledná hmota by měla být lepkavá, mazlavá. Přidejte do ní připravené droždí.
Těsto vypracujte do jednotné konzistence, dokud se vám přestane lepit na ruce a nechte ho vykynout na teplém místě po dobu 1-2 hodin.
Po uplynutí doby si vejce vyšlehejte do pěny, přidejte žloutky, a smíchejte s těstem. Nezapomeňte ani na změklé máslo nařezané na kousky a cukr.
Přidejte dalších 390g mouky, cukr, nastrouhanou kůru a koření. Pro chuť můžete přidat i 2 lžíce koňaku nebo rumu, dodá to bábovce jedinečnou chuť.
Dobře hneťte těsto, dokud se celá mouka neabsorbuje a nechte ho vykynout další 2 hodiny na teplém místě.
Sušené a kandované ovoce si nakrájejte na malé kousky. Pokud si chcete připravit bábovku i s ořechy, nyní je ten správný čas na jejich přidání (také jejich nakrájejte na menší kousky).

babovka italie3

 

 
Prohněťte si těsto ještě jednou a vymažeme si máslem formu na pečení. Vložte do ní těsto a nechte vykynout další hodinu na teplém místě. Následně pečte při 180 stupních 45-50 minut.

babovka italie4

Bábovku můžete potřít rozšlehaným bílkem a ořechy, ale bude stačit i to, když ji před vložením do trouby vaječným žloutkem.

babovka italie5

 

 
Povrch upečené italské bábovky můžete potřít rozehřátou marmeládou s trochou vody. Dozdobit se dá i zbylými ořechy nebo sušeným ovocem, fantazii se meze nekladou.

babovka italie6

Výborně se hodí k červenému vínu, horké čokoládě, kakau, kávě nebo čaji. S jakýmkoli nápojem spolu vytvoří nepřekonatelnou kombinaci, zejména pokud jde o tradiční vánoční nápoj.

Tato vánoční bábovka se stane vaší oblíbenou hned, jak se do ní zahryznete.

Podělte se s receptem i s vašimi přáteli!

babovka italie7




loading...

Kam dál?