Úvod RECEPTY Inspirace Florentinky recept

Florentinky recept


Vánoční cukroví – florentinky k nám přišly z Itálie. Florentinky jsou na první pohledpodobné marokánkám, ale liší se ingrediencemi, díky kterým jsou velmi chutné.

Ingredience

  • 60 g másla
  • 60 g třtinového cukru
  • 30 g hladké mouky
  • 60 g mandlových lupínků
  • 60 g nahrubo nasekaných kandovaných třešní
  • 30 g najemno nasekané kandované anděliky (nemusí být)
  • 60 g nasekané kandované kůry z citrusů
  • 180 g čokolády na vaření
  • 1 lžička másla

Postup

1

Nakrájíme si veškeré ingredience. Výroba těsta je velmi rychlá. Mandlovými lupínky nebo kandovanými třešněmi můžete případně nahradit kandovaný kořen anděliky  (v prodejnách se zdravou výživou).

2

Rozpusťte máslo ve vodní lázni, přidejte třtinový cukr a poté opatrně vmíchejte hladkou mouku. Tu to kaši sundejte ze sporáku a nechte lehce vychladnout. Poté do ní zamíchejte mandlové lupínky, kandované třešně, anděliku a kůru z citrusů. Vše řádně zamíchejte.

3

Vyložte dva plechy pečicím papírem a předehřejte troubu na 180 °C. Lžící vytvořte z těsta malé hrudky, které na plechu trochu rozmáčkněte do placiček. Nechte mezi nimi dost volnéhomísta, aby se florentinky vlivem tepla nespojily. Pečeme asi 10 minut, dokud placičky nezačnou krásně zlátnout. Poté vyndáme z trouby. Nechte florentinky 2minuty odpočívat a pak je opatrně přesuňte na chladný talíř nebo tác. Díky tomu vám florentinky nezhořknou a nebudou velmi křehké.

4

Rozehřejte ve vodní lázni čokoládu spolu s kouslem másla a rovnou stranu florentinek v čokoládě namočte. Nechte ztuhnout a uložte do krabice. Florentinky potřebují na rozležení minimálně 1 týden, ale pokud Vám nevadí tvrdší cukroví, můžete je klidně péct i těsně před Vánoci.