Zkažené mléko jsem vždy automaticky vylévala. Když jsem však zjistila, jak se dá ještě využít, okamžitě jsem s tím přestala



Všechny to známe. Ten pocit, když si jdeme nalít mléko do ranní kávy a najednou ucítíme tu nechvalně známé aroma. Mléko se pokazilo. V chladničce očividně sedělo příliš dlouho otevřené.

A výsledek? Nejenže nebudeme mít kávu s mlékem, nebudeme mít žádné mléko dokud nepůjdeme nejblíže do obchodu. Nemluvě o vyhozených penězích.

mleko vyuziti1

 

 
Ale moment, dámy. Zkažené mléko nemusíte vylévat. Není to tak dávno, co lidé dokázali spotřebovat zkažené potraviny a mezi nimi i mléko aniž by uškodily sobě nebo někomu ve svém okolí. Pamatujme si, že potravinový odpad je v současnosti velký problém a tak jak škodí životnímu prostředí, tak škodí i člověku. Pokud tedy chcete snížit množství odpadu alespoň o trošku, nevyhazujte zbytečně své mléko! Namísto vylévání je zde množství způsobů, jak proměnit zkažené mléko na něco lépšího.

V první řadě je třeba vědět, jaký druh mléka kupujete.

Pokud míváte v chladničce pasterizované mléko, které je běžně dostupné v supermarketech, k dobru vám padne informace, že pokud byste si také náhodou takové mléko dali do kávy pár dní po záruce, nebo s mírným zápachem, s největší pravděpodobností se vám nic nestane. To znamená, že pokud je pasterované mléko ještě hladké a jediná jeho chyba je, že trochu smrdí, klidně ho můžete do jednoho šálku kávy nalít. Chuť a pach se ztratí a vám nic víc nebude. Pokud se však již mléko začíná oddělovat a vidíte v něm hrudky, nebo nedej bože změnu barvy, vylévejte.

No teď pozor. Pokud používáte nepasterizované mléko, nemusíte ho tak rychle vyhodit. Nepasterizované mléko se dá opravdu použít na mnoho účelů, i v případě, že v tekutém stavu již není vhodné ke konzumaci.

mleko vyuziti2

 

 
# Lépe se peče s kyselým

Kyselé mléko je ideální na pečení. Pomocné látky, které se uvolňují v procesu pečení, zamaskují nepříjemnou nakyslou chuť a vaše mléko může být využito v koláčích. Existuje mnoho receptů, při kterých je třeba použít kyselé mléko. Některé hospodyňky ho dokonce nechávají pokazit úmyslně, aby byl koláč lepší!

mleko vyuziti3

# Ideální pro zahušťování polévek a omáček

Stejně jako při pečení, vaření z kyselého mléka se nijak nedotkne chuti vašich jídel. Takže nakyslé mléko je ideální na zahušťování omáček, polévek a jiných tekutých pokrmů, do kterých ho můžete klidně přidat. Pokud si však chcete být jisté, doporučujeme jídlo zahušťovat pomaleji a přitom ochutnávat. Pokud se vám bude zdát, že s přidaným množstvím se mění chuť, na další dohusťovanie již použijte mouku a vodu, nebo škroby.

mleko vyuziti4

 

 
# Nejlepší na naklepávání steaků

Kyselina mléčná, kterou nakyslé mléko v velkém množství obsahuje, je ideální pro změkčení masíčka. Namočte maso před vyklepáváním do kyselého mléka a bude zaručeně jemnější. Kyselé mléko můžete použít i do marinády. Běžně se při přípravě některých druhů marinád používá podmáslí, tak proč ne kyselé mléko?

mleko vyuziti5

#Vyrobte si vlastní sýr

Kyselé mléko je ideální pro výrobu domácího sýra. Naši předkové to tak kdysi dělávali běžně. Není nic jednoduššího než vyrobit si vlastní tvaroh, který pak použijete do koláčů nebo lehkých salátů.

mleko vyuziti6

 

 
# Nápověda pro vaši pleť

I vám se zdá, že vaše pleť není dost pevná? Kyselé mléko vaši pokožku zjemní, zpevní a oživí! Mléko si můžete do pokožky vmasírovat, nebo si ho jen jednoduše rozprašovačem nastříkejte na obličej a nechte pár minut působit.

mleko vyuziti7

#Kleopatrin koupel

Kyselé mléko nepomáhá pouze pokožce na tváři, ale prospívá celému tělu. Už slavná Kleopatra (a také mnohé jiné velké či malé ženy) si dopřály pravidelnou koupel v kyselém mléce. Pokud vám mléko smrdí, prostě do něj přidejte pár kapek esenciálního oleje a rázem budete vonět po levanduli, ale pokožku budete mít jako miminko.

mleko vyuziti8

 

 
# Povzbuďte sílu rostlin

Experimenty prokázaly, že pokud nalijete kyselé mléko do květináčů nebo záhonů, vaše rostliny získají chybějící vápník. Zřeďte kyselé mléko s vodou a zalévejte. Říká se, že skvěle na to reagují rajčata.

mleko vyuziti9

# Nakrmte domácí mazlíčky

V žádném případě nám nejde o to, aby vaše zvířata prohnalo. Kdysi se staré mléko dávalo běžně k jídlu psům a kočkám. Dokud vašim zvířatům nebude vadit kyselejší chuť, nemá se jim co stát. Přinejmenším dostanou do těla více vápníku a bílkovin.

mleko vyuziti10

Náš tip: pokud nechcete, aby se vaše mléko pokazilo, zamražte ho. Mléce to neuškodí a je to dobrý recept, jak si uchovat potraviny čerstvější delší dobu. Podobně jako to děláme u mražení chleba, nebo domácích těstovin.

 

loading...