Zapečené brambory plněné sýrem, slaninou a klobásou. Skvělý recept!



Skvělý a jednoduchý recept, který si připravíte jako chutný oběd či večeři.

Pokud se vám nechce trávit moře času u několika hrnců, tyto pečené brambory jsou výborným řešením, jak vyčarovat chutné jídlo na jednom pekáči.

zemiaky-1-1
Ingredience:

– 10 kusů středně velkých brambor
– 200 – 250 g sýra
– 2 klobásy
– 2 cibule
– 100 g slaniny
– olej
– sůl
– pepř

 

 

Postup:

Brambory neloupeme ale důkladně omyjeme kartáčem. Potom do brambor začneme dělat zářezy, které by měly být od sebe vzdáleny 2 – 3 mm. Musíme však dávat pozor, abychom brambor nepřekrojili úplně (prořízneme ho přibližně do tří čtvrtin). Spodní část brambor musí zůstat celá, aby se brambora nerozpadla.

Brambory následně naskládáme na plech, který jsme vystlali pečícím papírem. V misce si pak připravíme směs z oleje, soli a pepře. Tuto směs pak mažeme na každou bramboru tak, aby se dostala i mezi jednotlivé zářezy brambor. Takto připravené brambory pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů a pečeme, dokud brambory nezměknou, což znamená přibližně 35 – 40 minut.

Zatímco se brambory pečou v troubě, přichystáme si ingredience, kterými budeme brambory plnit. Sýr, slaninu a klobásu si nařežeme na tenké plátky, cibuli nakrájíme na kolečka. Když se brambory v troubě upečou doměkka, nakrájené suroviny střídavě vkládáme do jednotlivých zářezů v bramborách. Následně plněné brambory vložíme zpět do trouby nastavené na stejnou teplotu a dopékáme ještě 15 minut. Brambory jsou uvnitř propečené a krásně křupavé na povrchu.

zemiaky-2

Náš tip:

Slaninu nebo klobásu můžete zaměnit za šunku. Pokud chcete dosáhnout hezčí vizuální efekt, brambory při servírování ozdobte zakysanou smetanou a pažitkou, či zelenou cibulkou.

Recept – zapečené brambory

loading...