Za méně než hodinu jsem si doma udělala tu nejlepší Mozzarelu jakou jsem kdy měla. V obchodě ji už nekupuji!



Pokud se Vám již při samotném slově sýr sbíhají sliny a Váš žaludek se už hlásí, tento recept je rozhodně pro Vás!

Věděli jste, že mozzarellu si můžete připravit i v pohodlí domova a jen za 1 hodinu? Představte si její lahodnou chuť na chutných lasagních nebo křupavých zapékaných bagetkách … mňam!

potřebujete:

1,5 čajové lžičky kyseliny citrónové
čtvrtina tablety rostlinného syřidla
3,5 l mléka
lžička soli

postup:

1) Kyselinu citrónovou smíchejte se čtvrt hrnkem studené vody.
2) V jiném hrnku si přírodní syřidlo rozpusťte podobně ve stejném množství studené vody jako kyselinu citrónovou.
3) Mléko dejte vařit a když bude teplé, jemně do něj zamíchejte připravenou směs kyseliny citrónové. Neustále míchejte a pomocí teploměru udržujte teplotu mléka na 31 stupních Celsia.

mozzarela

 

 

mozzarela2

Zde začíná magie – mléko se sráží.

mozzarela3

 

4) Toto se stane, když přidáte do mléka připravenou směs rostlinného syřidla. Pokračujte v míchání, dokud není dosaženo teploty 40 stupňů Celsia.

mozzarela4

5) Následně vypněte hořák, hrnec zakryjte pokrývkou a nechte odpočívat alespoň 5 minut.

6) V druhém hrnci přiveďte vodu až k 87 stupňům Celsia.

mozzarela5

 

 

7) V hrnci, ve kterém mléčná směs odpočívala by se pomalu měla tvarohovo vypadající část oddělovat od syrovátky (žlutá tekutina).

mozzarela6

Pokud to takto nevypadá, nechte směs odpočívat dokud se tak nestane.

8) Následně vyberte hrudky a uložte do cedníku.

9) Potom je ponořte do hrnce s téměř vroucí vodou a nechte vařit asi 5 minut.

mozzarela7

 

 

Občas promíchejte a ujistěte se, že vnitřní teplota sýra je kolem 57 stupňů Celsia.

10) Hrudky vyberte, jemně osolte a zpracujte podobně jako těsto, dokud se nevytvoří sýr. Formujte do požadovaných tvarů.

Dobrou chuť!

mozzarela8

Recept na domácí mozzarelu!

loading...