Vyzkoušejte úžasný recept na domácí bezový sirup, kterým se zchladíte vy i celá rodina v horkých letních dnech!



Skvělá chuť, která mnohým připomíná dětství a vůně, která se ničemu nevyrovná. To je lahodný bezový sirup, který milují snad všichni, bez ohledu na věk.

Využijte to, co nám příroda nabízí a připravte si domácí lahodný sirup bez konzervantů, barviv nebo jiných umělých látek.

Bezinkový sirup je tím nejlepším, jaký jsem kdy pila. Jeho chuť i vůně mě vždy přenesou do dětských časů, připomíná mi prázdniny u babičky a příjemné letní počasí.

Díky následujícímu receptu můžete potěšit své chuťové pohárky a možná i oživit vzpomínky při sklenici skvělého nápoje z bezového sirupu.

Množství surovin, které jsou využity v následujícím receptu postačuje na přípravu přibližně 8 litrů bezového sirupu.

Budeme potřebovat:

30 kusů Černého bezu
4 kg cukru
6 l vody
100 g kyseliny citrónové
4 citrony
0,5 kávové lžičky hydrogensiřičitanu draselného – Borken

Jak na to?

1) Připravíme si velký hrnec, do kterého nalijeme 5 litrů vody a přidáme 3,5 kg cukru. Zahříváme na mírném stupni a promícháme. Počkáme, dokud se cukr ve vodě zcela nerozpustí a následně necháme vodu s cukrem trošku vychladnout tak, aby zůstala lehce teplá.

 

 

2) Nyní do ještě teplé vody přidáme kyselinu citrónovou a půl lžičky disiřičitanu draselného, ​​který se zvykne používat ve vinařství, či na konzervování zeleniny.

3) Půl kilogramu cukru, který nám zůstal si nyní vysypeme na pánev a začneme ohřívat. Cukr nám bude postupně karamelizovat, až nabude světle hnědé barvy. V této chvíli ke zkaramelizovanému cukru přilijeme litr vody. Pokud karamel ztvrdne, nebojte se. Směs s vodou zahříváme, dokud se cukr znovu úplně nerozpustí a následně jej odstavíme ze sporáku. Tento cukrový roztok necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

4) Květiny Bezu probereme, vybereme vhodné a zdravé kousky, které použijeme.

5) Připravíme si velkou nádobu, která má objem alespoň 10 litrů. Vezmeme citrony a důkladně je omyjeme, také vydrhneme kůru. Po umytí je nakrájíme na kolečka, které mají tloušťku přibližně půl centimetru. Citrony nahradí ještě větší množství kyseliny citrónové, která by jinak byla v receptu použita.

6) Do hrnce dáme všechny připravené květiny bezu a naskládáme na ně kolečka z citronů. Zalijeme je oběma roztoky z vody, které jsme si předtím připravili. Veškerá voda, kterou k bezu s citronem vylijeme by měla být zcela vychlazená (pokojová teplota). Nádobu přikryjeme utěrkou a umístíme do komory.

7) Takto připravená směs se nechá odstát 5 dní. Po této době si připravíme velký cedník a čistou utěrku, kterou můžeme nahradit plenou nebo gázou. Pomocí utěrky následně sirup po částech přefiltrujeme.

8) Filtrovaný sirup můžeme nalít do připravených lahví, které dobře uzavřeme a odložíme na chladné místo, kde není přímé slunce.

9) Takto připravený sirup pak ředíme s vodou podle chuti. Můžeme ho využít i pro přípravu osvěžujících koktejlů nebo přidat do různých ovocných limonád.

 

Recept na domácí bezový sirup!

loading...