Vynikající tradiční ukrajinský boršč: Recept na tuto vitamínovou bombu jsme dostali od ukrajinské babičky a opravdu stojí za to



Pravý, nefalšovaný ukrajinský boršč prostě nemůžete nemilovat. Pravdou je, že někdo tuto klasiku nemá velmi rád, ale u nás se těší velké oblibě. Příprava je sice komplikovanější a zdlouhavá, ale výsledek stojí za to. To vám potvrdí i milovníci boršče. Když se spojí všechny chutě dohromady, navaříte si zdravou vitamínovou „bombu“, která chutná opravdu skvěle.

borsc1

 

 
Budeme potřebovat:

250 gramů hovězího masa

250 gramů vepřového masa (nejlépe je rameno)

250 gramů uzeného masa (případně hovězí kost – 100 gramů)

250 gramů hlávkového zelí

150 gramů červené řepy

200 gramů kořenové zeleniny (petržel, mrkev)

100 gramů brambor

50 gramů rajčatového protlaku

vepřové sádlo

pár stroužků česneku

1 velká cibule

1 zakysaná pochoutková smetana

sůl, pepř

bobkové listy

ocet

2 litry vody

borsc2

 

 
postup:

Jako první se budeme věnovat masu. Všechny druhy masa, případně uzené kosti umyjeme a dáme do velkého hrnce. Zalijeme studenou vodou a vaříme na mírném ohni asi 2 hodiny. Maso vybíral (vepřové o něco dříve než hovězí), nakrájíme na menší kostky a vrátíme zpět do vývaru.

borsc3

Mezitím si očistíme kořenovou zeleninu, zelí, cibuli a česnek a nakrájíme vše nadrobno. Červenou řepu si můžeme předvařit ve slupce, aby neztratila krásnou fialovo-růžovou barvu. Na cibuli a masti si krátce podusíme kořenovou zeleninu a zalijeme ji trochou vývaru z masa.

borsc4

 

 
Když je zelenina poloměkká, přidáme ji do horkého vývaru s masem. Přidáme i nakrájené zelí, brambory nakrájené na kostičky a bobkové listy, pepř a sůl.

Na sádle si podusíme na kostičky nakrájenou převařenou červenou řepu a přidáváme postupně rajčatový protlak a dochucujeme octem, případně i cukrem. K červené řepy přidáme buď nakrájený nebo prolisovaný česnek.

borsc5

Celou směs přimícháme k vývaru.

borsc6

 

 
Dochutíme, pokud je třeba. Podáváme s kyselou pochoutkové smetanou, protože ta je k boršče ideální. Při boršč je třeba dodržovat jednotlivou posloupnost kroků.

Suroviny je důležité dusit odděleně, aby se nám chutě později dobře propojili.

Věřím, že boršč milujete stejně jako my, a že si na tomto receptu pochutnáte. Dobrou chuť.

borsc7

loading...