Věděli jste to? Barva žloutku vám prozradí, zda jej snesla zdravá slepice!



Slepičí vejce jsou oblíbenou pochoutkou už odpradávna. Jsou důležitou potravinou díky svému obsahu vitamínu D ve žloutku a bílkovinám v bílku. Konzumace vajec pomáhá růstu a vývoji dětí, je prevencí rakoviny a srdečních chorob. Jenže opravdu toto umí všechna vejce, která koupíme v obchodě?

No, tak jednoduché to zase nebude. Není to tak dávno, kdy byly slepice běžným domácím zvířetem a někde na venkově to platí stále. Už to ale není pravidlo, spíše jeho výjimka; domácí zvířectvo chce péči, čas a peníze. V případě slípek také zahrádku nebo malý kousek zeleného, aby se pěkně nazobaly čerstvé trávy a hmyzu.

Proč to všechno? Aby ta vejce byla skutečně dobrá a přínosná pro lidské zdraví. A jak vlastně poznáte, že jste koupili takové zdravé vajíčko? Je to jednoduché; rozklepněte jej a prohlédněte si žloutek. Jeho barva vám prozradí, v jakých podmínkách vyrůstala slepice, která jej snesla.


Na obrázku vidíte tři vejce a každé z nich má jinou barvu žloutku. Nyní vám vysvětlíme, co to znamená.

Obrázek č. 1 Tmavě oranžový žloutek

Když ještě žila maminka naší milé kolegyně, nosila nám domácí vaječný konak a věnečky se žloutkovým krémem. Říkávala: „Nebojte se, vajíčka jsou od našich slepiček a měla krásné tmavě oranžové žloutky. Celé odpoledne zobaly trávu a taky chrousty a mravence.“ No a kdo ví, co za hmyzáky jim ještě přišlo pod zobák……

Ano, vejce s takovým žloutkem jsou skutečně od slepic chovaných v přirozeném prostředí a vhodném kurníku. Kromě zrní měly přístup i k čerstvé trávě a hmyzu.

POKRAČOVÁNÍ O ŽLOUTCÍCH NA DALŠÍ STRÁNCE ➔

Loading...