Tento úžasný egyptský křupavý KOLÁČ jsem jedla na dovolené a jsem šťastná, že mi na něho dali RECEPT. NYNÍ SI HO MŮŽETE UDĚLAT I VY



Tento super koláč jsem jedla poprvé na dovolené a nedám na něho dopustit. Dokonce mi na něho nechali recept a nyní ho můžete mít i vy.

Ingredience na těsto:

3 bílky
2,5 lžíce cukru
1/2 PL mouky
50g mletých ořechů (vlašské nebo lískové)

Celkově vám vyjdou 3 korpusy (ingredience si vynásobte třemi), každý pečte po jednom v jednotlivé formě.

Ingredience na krém:

10 žloutků
10 PL cukru
5 PL mouky
2 balíčky vanilkového cukru
350ml mléka
170g másla

Křupavá šlehačka:

350ml šlehačky
200g cukru
120g nasekaných vlašských nebo lískových ořechů

postup:

Krém: V hrnci si smíchejte žloutky, cukr, mouku, vanilkový cukr a mléko. Za stálého míchání přiveďte směs k varu. Poté ji odstraňte z plamene a míchejte další minuty. Nechte vychladnout, nařežte si máslo na kousky a přidejte je do krému. Nakonec vše vymixujte mixérem dohladka.
Zatímco krém vychladne přejděte na těsto: Bílky si vyšlehejte do pevné pěny a za neustálého šlehání přidejte cukr, aby vám vznikla lesklá pěna.
Přidejte mouku, ořechy a jemně utřete do homogenního těsta. Položte ho do formy s pečícím papírem nebo do formy vymazané máslem. Pečte v troubě předehřáté na 170 stupňů asi 20 minut a nechte vychladnout.
Cukr si rozpusťte na pánvi, nechte ho trochu zkaramelizovat a následně ho vylijte na papír na pečení.
Zkaramelizovaný cukr rychle vychladne, proto jej můžete hned přikrýt druhou vrstvou papíru na pečení a válečkem ho rozdrtit na malé kousky (ne prášek), aby vám vznikla křupavá vrstva.
Křupavá šlehačka: Vyšlehejte si ze šlehačky pevnou hmotu a smíchejte ji se skaramelizovaným cukrem a nasekanými ořechy.
Korpus potřeme krémem, šlehačkou a postup opakujte s dalšími dvěma korpusy.

Vrch dortu dozdobte podrceným karamelem a nasekanými ořechy.
Přejeme vám dobrou chuť!

loading...