Topinkový „vyprošťovák“. Zkuste novinku ve Vaší kuchyni, který Vás postaví zpět na nohy!



Topinka! Představovat vám tuto chuťovku z plátku chleba je asi zbytečné. Ale přesto: není topinka jako topinka.

Topinkovač stranou!

Na úvod si ujasněme jednu věc. Samozřejmě, že klasická „základní“ topinka existuje ve dvou variantách, a to olejová (resp. opečená na tuku na pánvi), nebo suchá (opečená v topinkovači). Doufám ale, že se nikdo nebude zlobit, když pro účely nás chlapů druhou variantu vynecháme, zvlášť když tuk obsažený v topinkách nepředstavuje jen chuťový bonus.

Topinka? Všichni ji milujeme!

Co Vás napadne, když se řekne topinka? Vsadím se, že drtivá většina z Vás (čest výjimkám) si představí v první chvíli buď „jídlo chudých“ ­ tedy samotné topinky potřené stroužkem česneku, anebo chutnou přílohu tataráku. Věřte mi ale, že existuje i taková úprava topinky, která se zaručeně stane vítaným doplňkem vašich „povečírkových“ stavů. Což nijak nevylučuje, že skvěle chutná kdykoliv.

Topinka napříč Evropou

S názvem „Temesvári rostéos“ (čti „temešvári roštéoš“) jsme se poprvé setkali až nedávno. Pochází z maďarsko-rumunského pomezí. Určitě Vám zachutná, i když si na jeho pálivě­pikantní chuť budete muset zvyknout.

Lepší než lák z okurek, ale..

Jedno varování: topinky v úpravě „Temesvári rostéos“ fungují skutečně jako dokonalý vyprošťovák ­ ať už jste večer a noc předtím vypili libovolné množství alkoholu, po jejich zkonzumování nejspíš dostanete zase chuť…na další alkohol.

 

 

Recept: Temesvári rostéos

Plátky chleba (pokud možno ne úplně čerstvého) opečte na pánvi na rozpáleném oleji (o něco lepší je vepřové sádlo) pomalu do zlatova. Vyjměte z pánve a neosušujte!!! od tuku. ­Ten si totiž s alkoholem velmi dobře rozumí. Potřete lehce česnekem, lehce osolte a poklaďte tenkými kolečky cibule. Posypte hustě rozdrobeným balkánským sýrem a následně čerstvě mletým černým pepřem. Nakonec poklaďte nakládanými feferony…a pak už jen čekejte, až se vám vrátí žízeň. Dlouho to trvat nebude!

masova-topinka

Dobrou chuť!

Recept na topinky!

loading...