Recept na zavařené kyselé okurky bez octa se v naší rodině tradují už roky! Vydařenější recept jsem nikdy neobjevila!



Některé recepty putují z ruky do ruky. Tradují se z rodiny do rodiny a tímto způsobem přecházejí i z různých zemí do těch sousedních.


Domácí okurky jsou jedním z nich. Každá hospodyně má vlastní recept a ráda ho sdělí sousedce, kamarádce či sestře a ta jí na oplátku dá vyzkoušet ten svůj. Takto se k nám dostal i recept na tyto nakládané okurky.

Nebudete věřit, že jíte kyselé okurky. Jsou prostě fantastické!

Ingredience

1 kg okurek
2 PL soli
1 l vody
4 stroužky česneku
2 bobkové listy
1 menší petržel
1 chilli papričku
1 stonek čerstvé bazalky
1 stonek kopru
špetku sušeného chilli
2 libovolné kousky celeru
4-5 rybízových listů
2 listy kopřivy

 

 

Jak na to?

Do hrnce dejte vařit vodu, přidejte celou petržel a bobkové listy. Vodu přiveďte do varu. Nechte vychladit. Pokud nechcete použít petržel, jednoduše zalijte bobkový list vodou a vlijte do sklenice k okurkám.

Okurky umyjte a dejte do mísy, ve které je nasolte. Nechte nasolené okurky odstát a mezitím si připravte vše zelené. Nařežte byliny na malé kousky, pokud možno, dávejte okurky do velké nádoby, nemusíte je řezat. Přidejte je k okurkám a protlačte česnek.

Celer nakrájejte na tenké plátky a přidejte k zelenině. Přidejte chilli a celou zeleninovou směs poprašte trochou pikantního koření.

Pokud chcete, aby se chutě pořádně spojily a okurky byly voňavé, nechte je při pokojové teplotě zakryté a zalité vodou přes noc.

Potom je jednoduše napěchujte do sklenic, zalijte slanou vodou, ve které byly přes noc a pořádně uzavřete.

Jsou vynikající jako salát, ale i jako příloha, protože nejsou kyselé. Rozhodně nejlepší jsou však s grilovaným masem.

Přejeme dobrou chuť!

tituhorky

Recept – kyselé okurky bez octa

loading...