Recept na italskou focacciu! Celá rodina je bude milovat!



Focaccia- tenký chlebík z pšeničné mouky, který je považován za předchůdce dnes známé pizzy. Má podobný tvar a dokonce i chuť.

Peče se však velmi rychle a můžete ji jíst i samostatně, což je obrovská výhoda. Základem klasické Focaccia je mouka, olivový olej, sůl a voda. Samozřejmě, že mnozí kuchaři už tradiční recepty vylepšili a přidali do těsta různé jiné suroviny jako například sušená rajčata, olivy, česnek nebo kapary. My doporučujeme například přidat rozmarýn a mořskou sůl. Chuť je nenapodobitelná.

Budete potřebovat:

500 gramů pšeničné mouky
2 lžičky mořské soli
7 gramů sušeného droždí
80 ml olivového oleje
250 ml vody
rozmarýn podle chuti

Postup:

Nejdříve si ve velké míse smícháme polohrubou mouku se sušeným droždím a přidáme sůl, olivový olej a zalijeme to teplou vodou. Těsto vypracujeme rukama tak, aby mělo elastickou formu a když do něj zatlačíte prstem, mělo by být pružné. Z těsta vypracujeme jednotnou hrudku a na povrchu ji potřeme olivovým olejem. Přikryjeme fólií nebo utěrkou a necháme 30 minut odpočívat někde v teple.

focaccia2

 

 
Když máme těsto nakynuté, vyválíme ho do tvaru obdélníku a na vrch přidáme pár větviček rozmarýnu. Na vrch ještě nasypeme trošku mořské soli. Focaccia pečeme na 200 stupňů asi 25 minut. Když je hotovo, opět ji na vrchu potřeme olivovým olejem.

focaccia3
Víte v čem spočívá to kouzlo? Focaccia můžete jíst i teplou a podávat ji můžete například i k masu nebo steakům. Dobrou chuť!

focaccia4

loading...