Recept na domácí kvašené zelí bez použití sudu. Její chuť si zamilujete



Když jste byli dítě, možná vám kyselé zelí nechutnalo, ale později jste na něj v dospělosti nedali dopustit. Je nejen fantastické a chutná ale i výživné.

Obsahuje mnoho probiotik, které jsou vhodnými zdravotními benefity pro naše zdraví. Pomocí toho receptu, si zelí zamilujete i Vy! Nemusíte v obchodě kupovat drahé kysané zelí, ale můžete si jej udělat doma. Levně a jednoduše. Vše co budete potřebovat je zelí, sůl a trochu času.

zeli1
 

 
Budete potřebovat:

Velkou a širokou prázdnou skleněnou nádobu

Menší nádobu, která vejde do té velké
Fazole nebo něco podobného co dokáže přitlačit zelí

Kus látky

Pořádně opláchněte nádobu, abyste si nechtěně nepřenesly nějaké
bakterie, které se podílejí na procesu kvašení.

Ingredience:

sůl

zelí
voda

zeli2
 

 
zeli3

Pořádně si prohlédněte zelí, odstraňte z něj všechny zvadlé tmavé
listy

Pak nakrájíte zelí na osminy a na jemné proužky. Zelí
dáte do misky a pořádně jej posolíte podle chuti. když zelí

posolíte, pořádně jej v rukou zamícháte, aby se sůl rovnoměrně v
zelí rozložila.

zeli4

 

 
zeli5

zeli6

Když to máte všechno hotovo přidáte zelí do velké nádoby. Poté
vyberete menší nádobu, naplníte ji něčím těžkým, například
fazolkami a dáte ji do té větší nádoby. Pořádně přitlačíte, aby byla
perfektně přitlačena.

 

 
Nyní chcete aby byla zelí pořádně přikrytá, nechcete aby se do ní dostali nějaké nečistoty.
Na vrh nádoby dejte kus látky. Proces fermentace se může začít!

Zelí většinou zkysne do těch 10 dní. Musíte jej uchovávat na
tmavém místě v chladné pokoji.
Během prvních 24-hodin zelí pořádně přitlačíte. Je velmi
důležité, aby zelí pustilo vodu. Po prvním dni zkontrolujte
zelí a přesvědčte se, že je veškeré zelí pod vodou. bublinky a
pěna je normální věc. Nebojte se toho! Zelí nezkazíte.

Jděte jej někdy zkontrolovat a ochutnávat. Pokud vám bude chutnat, můžete
odstranit látku i malou nádobku a uchovat v lednici. V
chladničce vydrží i měsíc. Pravidlo je jediné, pokud zelí chutná a
vypadá dobře, pak je super. Chuť zelí je ostřejší a kyselejší.
Dobrou chuť!

 

 
zeli7

zeli8

loading...