Proč byl chléb za socialismu chutnější? Jako děti jsme si na něj dávali džem po obou stranách



Vzpomínáte si ještě na chuť chleba, který se vyráběl ještě za dob socialismu? Málokteré z dětí vědělo z obchodu přinést celý bochník, protože byl tak dobrý. Doma se co nejšikovnější snažili dát si ho s džemem a mlékem aniž je viděli rodiče.

V dobách, kdy bylo po ruce jen trochu džemu, někteří to dělali tak, že si krajíc chleba namočili do vody a následně jej posypali cukrem. Při pomyšlení na chléb ve vajíčku s vanilkovým cukrem se nám sbíhají sliny ostošest.


Bohužel, dnešní děti už nemohou pocítit tu úžasnou chuť, která je známá nejednomu Dospělákovi. Důvodem je změna receptury a technologie přípravy.



V minulosti se každý chléb vyráběl podle standardů, od kterých nebyla ani nejmenší možnost odchylky. Hlavním technologickým krokem je příprava chleba na kvásku. Nejprve se udělá těsto z větší části mouky (asi 60% z požadovaného množství), kvasnic a vody. Pak následoval dlouhý proces fermentace (přibližně 4 hodiny).

Když je těsto nakynuté, přidejte k němu zbytek mouky, margarín a cukr. Následuje další fáze fermentace (cca 1,5 hodiny). Je těžké si to představit, ale příprava jednoho chlebu trvala asi 7 hodin!


Dnešní výrobci tráveny tolik času na přípravu tohoto pečiva. Bochník se často vyrábí podle zrychlené technologie, která zkracuje čas přípravy na 3 hodiny.

Kvalitě chleba byla ovlivněna skutečností, že mnozí výrobci přestali používat margarín. Kvůli tomu ztratil chléb svou výraznější mléčnou chuť. Kromě toho, bylo důležité v jaké peci se chléb připravoval, předtím ho pekly v plynových pecích, při čemž se zachovala jemná kůrka a jemně pórovitá střídka chleba.



Dnes je většina pecí na pečení bochníků elektrická, kvůli čemuž trpí i samotný chléb, protože jeho kůrka zůstane vysušená.

Také ho ani nikdo nebalil, protože všichni věděli, že doba skladování nesmí přesáhnout více než 24 hodin. V dnešní době je chléb zabalený a leží v regálech obchodů i 120 hodin.

Vzpomínáte si na chuť poctivě upečeného chleba? Podělte se o vaše dojmy níže!

loading...