Položte kuře na 40 stroužků česneku a dejte zapéct do trouby. Uvidíte, že něco tak báječného jste ještě nejedli!



Tento pokrm lze připravovat na několik různých způsobů. Jedna věc se v receptu nemění – 40 stroužků česneku, kterými naplníte samotné kuře.

Nemusíte se striktně držet tohoto počtu a postačí vám i 4 hlávky česneku, pokud nechcete dávat 40. Jeho silná chuť se při pečení změní a nebudete ho až tak cítit, jako byste si mysleli.

1

Originální recept se jmenuje Poulet aux 40 gousses d’ail. Jde o klasické jídlo z provensálské kuchyně, které v průběhu doby získalo velké množství variací. Jedna věc se nemění: 40 stroužků česneku.

potřebujete:

1 kuře s hmotností 1,5kg
40 stroužků česneku (3-4 hlávky)
250ml bílého suchého vína
1 polévková lžíce sušených provensálských bylinek
50g másla
Sůl, pepř podle chuti

 

 

postup:

1. Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Připravené kuře potřete solí a pepřem zevnitř i zvenčí.
2. Na pekáči si zahřejte máslo a zlehka na něm orestujte očištěný česnek.
3. Na připravený česnek položte kuře, posypte ho provensálské bylinkami a zalijte vínem. Nezapomeňte kuřeti svázat nohy.

34. Pečte přibližně 1 hodinu pod pokličkou nebo alobalem. Potom ho polijte šťávou z výpeku a pečte dalších 30 minut dozlatova.
5. Česnek po upečení v žádném případě nevyhazujte! Po změknutí se propojil se všemi chutěmi a proto jej můžete přeměnit na gurmánskou pomazánku, kterou natřením na topinky nebo maso.

4

Dobrou chuť!

Recept na pečené kuře na česneku

loading...