Podívejte se, jakou strašnou cestou jdou banány, než se dostanou na pulty našich obchodů. Takové ovoce jíme všichni!



Banány jsou nejčastěji kupovaným druhém ovoce v našich potravinových řetězcích.

 


Spolu s mandarinkami vedou již několik let a každý druhý týden vidíme na křiklavých cedulku jejich sníženou cenu.

Umíte si však představit, odkud a jak banány vůbec přicházejí?

banany-proces1

V některých zemích jsou banány ještě oblíbenější a prodávanější jako v Evropě. Lidé si z nich připravují vynikající věci, používají je dokonce jako přílohu k masu a hlavním chodem. My je konzumujeme nejčastěji v jejich surové formě, v ovocných salátech nebo dezertech. To, odkud a za jakých podmínek se k nám banány dostávají, ví však málokdo.

Jak sbírat plody banánovníku, jak je třídit a posílat na vývoz do supermarketů po celém světě vědí jen ti, kteří je sbírají a následně zpracovávají. Není na škodu o tom mluvit, protože osud banánů není vždy růžový.

banany-proces2

 

 

Odkud k nám chodí?

Jako děti jsme si představovali, že banány rostou na plážích obklopené slunečními paprsky a šumem moře. Jaké dětské představy! Ve skutečnosti banány rostou na plantážích. Rájem pro tyto plody je Costa Rica, jedinečná krajina s ideálními klimatickými podmínkami. Hlavním exportním ovocem jsou právě banány. Pokud vývozci chtějí, aby měli plody banánovníku alespoň tvar a jakousi zralost banánů jak je známe, musí si počkat alespoň 12-13 týdnů.

banany-proces3

Po uplynutí této doby začnou kontrolovat jejich stav a stupeň zralosti. Banány se zpravidla obírají ještě nezralé, tedy zelené. Je to proto, aby do vzdálených zemí nepřišli nahnilé. V důsledku toho si kupující neumí v regálech vybrat, protože najít v obchodech sladký banán je v dnešní době již více utopie než realita.

banany-proces4

 

 
Mezi banánovníky jsou uloženy jakési měkké desky, které pomáhají sběračem dostat je jednodušeji do továrny. Zde se vyselektují dobré shluky od špatných a ty, které splnily všechny standardy, dostanou specifickou nálepku.

banany-proces5

Další skupina pracovníků je pak rozděluje na shluky pěti až sedmi kousků banánů, které putují na další pulty. Lidé v těchto továrnách pracují 10-12 hodin denně.

banany-proces6

 

 
Banány se zváží a pracovníci je ošetří speciální látkou, která je má udržet déle čerstvé. Tedy alespoň navenek. Pokud si někdy koupíte banány, a na slupce vidíte malé bílé skvrnky, vězte, že se jedná právě o danou ošetřující látku. Banány se umístí do krabic s otvory, které musí být rovněž v souladu s mezinárodními normami. Vše musí mít svá pravidla.

banany-proces7

Pokud je balení banánů naložené správně, mělo by se do nich vejít přibližně 40 shluků po pět až sedm kousků ovoce. Podotýkáme, že nezralého. Pak se banány naloží a cestují do světa. Například i do našich potravinových řetězců.

Pokud vás téma zaujala, prostudujte si toto 5-minutové video, které ukazuje celý proces sběru a zpracování banánů až po jejich závěrečnou cestu.

loading...