Plevel, který nám pomůže při bolestech kloubů? Je to bršlice!



U mnoha rostlin, které nás obklopují máme pocit, že jsou pouze plevel. Mohou být ale pro lidský organismus přínosné.

Máme na mysli například kopřivu, zlatobýl či řebříček. V dnešním článku si představíme rostlinu, kterou sice označujeme jako plevel, ale vašemu zdraví může být velmi přínosnou. Mámena mysli bršlici, kterou potkáte venku na každém rohu. Nasbírejte si tuto rostlinku, zvláště pokud vás trápí bolesti kloubů.

Sbírejte kozí nohu

Celým názvem se tato rostlina nazývá bršlice kozí noha, znát ji můžete i pod názvem kerhák. Tato rostlina je z čeledi miříkovitých, označujeme ji jako plevel, který velmi rád roste na místech, která nejsou opečovávána rukou zahradníka. Najdete bršlici však i u lesů, na pasekách či na zahradách, pravdou je, že na bršlici narazíte téměř všude.

Jak bršlici poznáte?

Bršlici jste určitě potkali na svých výletech či pouhých cestách do města snad stokrát. Bršlice je velmi odolná a vytrvalá rostlina, které se i na zahradě velmi těžce zbavujete. Listy jsou podlouhlé a ostře pilovité, když je k sobě natočíte, vypadají jako kozí noha. Bršlice tvoří bílá kvítka a dorůstá výšky až 100 cm.

 

 

Bršlice a její využití

Illustration_Aegopodium_podagraria0-1-182x300

I přestože tuto rostlinu nazýváme plevelem, je používána jako rostlina léčivá. Sbíráme z ní oddenek a listy. Obklad z listů může mít dokonce zklidňující účinek a dříve se používal jako obklad na bolestivá onemocnění.

Bršlice tedy pomáhá na bolestivá onemocnění, zvláště dolních končetin. Napomáhá uvolňování kyselých usazenin a vylučuje je z těla, působí tím na odkyselení organismu. Její blahodárné účinky se dotýkají i pohyblivosti kloubů a podporuje jejich regeneraci. Na bolest nohou je nejlepší připravená lázeň z kořene bršlice a čerstvých listů. Bršlice má tedy i močopudné účinky a zbavuje vaše tělo zadržené vody.

Připravte si z bršlice zdravý pokrm

Bršlice je poměrně bohatá na vitamín C, karotenoidy a řadu minerálních látek, například železo a mangan a její listy mají lehce okurkou chuť, někomu připomíná také karotku. Přidávat ji můžete do salátů a zeleninových polévek. Nasekat si ji můžete i do tvarohové pomazánky či ji jen tak položit na chleba s máslem. Ochutnejte bršlici při procházce či se pro ni vydejte na svou zarostlou zahradu. Narazit na ni není vůbec těžké.

loading...