Pikantní nakládané okurky bez octa. Skvělý recept!



Některé recepty tradují z rodiny do rodiny a tímto způsobem přecházejí i z rodných zemí do sousedních. Domácí okurky jsou jedním z nich. Nebudete věřit, co jíte. Jsou prostě fantastické.

Každá hospodyně má vlastní recept, ale ráda ho posune sousedce, kamarádce či sestře a ta jí na oplátku dá vyzkoušet ten svůj. Takto se k nám dostal i recept na nakládané okurky.

Budete potřebovat:

1 kg okurek
2 PL soli
1 l vody
4 stroužky česneku
2 bobkové listy
1 menší petržel
1 chilli papričku
1 stonek čerstvé bazalky
1 stonek kopru
špetku sušeného chilli
2 libovolné kousky celeru
4-5 rybízu listů
2 listy kopřivy

 

Postup přípravy:

Do hrnce dejte sevřít vodu, přidejte celý petržel a bobkové listy. Vodu přiveďte do varu. Nechte vychladit. Pokud nechcete použít petržel, nemusíte vařit nic. Jednoduše zalijte bobkový list vodou a vlijte do sklenice k okurkám.

Okurky omyjte, umístěte do mísy, ve které jejich nasolíme. Nechte solené okurky odstát a mezitím si připravte všechno zelené. Nařežte si bylinky na menší kousky, pokud dávejte okurky do velkého poháru, nemusíte je řezat. Přidejte je k okurkám a protlačte česnek. Celer si nakrájejte na tenké plátky a přidejte k zelenině. Přidejte chilli a celou zeleninovou směs poprašte trochou pikantního koření. Pokud chcete, aby se chutě pořádně spojily a okurky byly voňavé, nechte je při pokojové teplotě zakryté a zalité vodou 1 den.

Potom je jednoduše napěchujeme do sklenic, zalijte slanou vodou, v níž se louhovaly a uzavřete. Jsou vynikající jako salát, ale i jako příloha, protože nejsou kyselé. Rozhodně nejlepší jsou však s grilovaným masem. Přejeme dobrou chuť!

tituhorky-678x440

loading...