Pečený čaj: Úžasně voní, skvěle chutná a je domácí, jako od babičky



Po horkém létě, kdy nám chutnaly studené nápoje s neodmyslitelnou kostkou ledu, zde máme sychravý podzim, kterou si neumíme představit bez šálku horkého čaje v ruce.

Pokud rádi trávíte čas v kuchyni a zkoušíte něco nového, doporučujeme vám vyzkoušet přípravu vlastního chutného a voňavého čaje v pohodlí domova. Nejenže budete mít jistotu, že je složen ze samých dobrých a zdravých věcí, ale při jeho přípravě si krásné rozvoní celou domácnost.

Jak to všechno dosáhnout? Nechte se inspirovat tímto receptem na pečený čaj.

pecenycaj1

 

 
Budeme potřebovat:

1 kg svěžího sezónního ovoce (jablka, hrušky, pomeranče), za hrst sušených švestek, 1 lžičku mleté ​​skořice, 1 citron, 250 g třtinového cukru, 5 lžic medu, kapku rumu.

postup:

Připravíme si hluboký plech (pekáč), který vyložíme papírem na pečení. Kilogram ovoce si namixujeme podle vlastní chuti: co máme nejraději, toho dáme nejvíce. Jablka a hrušky omyjeme (pokud máme možnost použít domácí ovoce ze zahrádky, není třeba je loupat), vyřízneme jádřince a nakrájíme na kostičky. Pomeranče oloupeme a také nakrájíme na kostičky. Sušené švestky doporučujeme také pokrájet na menší kousky.

pecenycaj2

 

 
Vše dáme na plech a přimícháme cukr, mletou skořici, med. Na závěr pokapeme šťávou z 1 citronu a kdo může, pro dotvoření krásné předsváteční vůně čaje přidá rum. Už cítíte, jak to krásně voní? Pořádně to promícháme, aby se všechny chutě spojily.

Dáme péct do vyhřáté trouby na 170 stupňů asi na 45 minut. Během pečení čaj kontrolujeme, aby nám nevytekla šťáva, kterou ovoce pustí (proto ten pekáč). Občas promícháme. Po upečení máme nachystané menší sklenice, do kterých dáme ještě horký čaj a převrátíme jejich dnem vzhůru.

konzumace:

Do šálku dáme 1-2 čajové lžičky pečeného čaje, zalijeme vařící vodou.

pecenycaj3

Kromě zahřátí rukou a polechtání nosíku Vás tento čajík i zasytí. Ovoce na dně šálku určitě nevyhazujte, je vynikající.

 

loading...