Pečená Svatomartinská husa se zelím a knedlíkem – recept



Svátek svatého Martina je jednou za rok a je dobré se na něj připravit tímto receptem i když se nese v trochu jiném duchu, než tomu bylo dříve.
Proč se vlastně svátek slaví?
A jak upéct tu nejkřehčí svatomartinskou husu?

Svatomartinská husa: tradiční recept

Je to tradiční podzimní svátek spojený s jednou opravdovou lahůdkou a tou je Svatomartinská husa.

Dnes si ukážeme recept na svatomartinskou husu s jablky.
Budeme potřebovat husu, 2 – 3 jablka, sůl a kmín.

Husu celou důkladně očistěte, osolte ji a posypte kmínem. Do husy vložte omytá jablka, která rozkrojíte na půl a vyndáte z nich jádřince. Husu položte do pekáče na prsa, podlijte trochou vody a dejte péct do trouby rozehřáté asi na 180 – 200°. Během pečení husu podlévejte a jemně ji také propíchávejte kůži, aby z ní dobře vytékal tuk (ovšem pozor, nikdy ne příliš do masa, aby nebyla suchá). Husu můžete také potírat medem rozmíchaným s trochou červeného vína.

Podle starého receptu by se mladá husa měla péct 2 hodiny, stará 3 – 4 hodiny. Ovšem pokud husu koupíte v supermarketu, může být doba pečení menší. Záleží na tom, čím byla husa krmena. Je to jako s kuřecím masem – bio kuře pečete déle než kuře z konvenčních chovů.

Červené zelí: celý recept

Potřebovat budete asi půl kila červeného zelí, trochu oleje, ocet, cukr, lžíci mouky rozkvedlanou ve vodě.

Ze zelí vykrojte košťál a nakrájejte ho na jemno. Na oleji zpěňte cibulku a dejte na ni dusit zelí. Dle potřeby podlijte vodou. Když je zelí měkké, přidejte mouku, ocet a ještě duste. Nakonec podle chuti přislaďte. Zelí by mělo být sladkokyselé.

 

Upečenou husu podávejte s červeným zelím a domácími bramborovými nebo karlovarskými knedlíky.

Dobrou chuť

loading...