Mraženou citronovou kůru nastrouhala a využila k tomu, aby se vyhnula cukrovce, nadváze, ale i zánětu či vysokému krevnímu tlaku



O pozitivních účincích ovoce nepochybuje nikdo. Když potřebujeme doplnit vitaminy nebo bojovat proti rýmě, nejčastěji sáhneme po citrusových plodech. Jaké konkrétní výhody a účinky však můžeme připsat citronem? Jsou silnější a zdraví prospěšnější než si myslíte, proto byste jejich konzumaci měli zvýšit. V dnešním článku vám ukážeme i netradiční způsob použití tohoto žlutého zázraku – strouhání zamražených citronů, které však má své opodstatnění.

citronova kura mrazena1

 

 
O širokém využití citronů (i jako náhrada čisticích prostředků) v domácnosti jste již určitě slyšeli. Klasické ovoce, které je běžně přidávány do jídel či nápojů, mnozí považují za skvělý způsob boje proti rýmě nebo si citronem doplňují chybějící vitamin C. Toto ovoce si však umí poradit s několika neduhy, které trápí naše zdraví. Je jedním nejzdravějším ovocem na naší planetě!

Jelikož z celého citronu konzumujeme většinou jen šťávu, připravujeme se o tu nejpodstatnější část – dužinu a zejména citronovou kůru. Klasické odšťavnění nám sice poskytne tekutinu bohatou na vitamíny, kterou můžeme využít i na detoxikaci organismu, ale zredukujeme si jím množství důležitých látek, které ze zbývající části citronu neodšťavníme.

Ideálním způsobem, jak využít všechny blahodárné prvky obsažené v citronu, je jeho zamrazení. Takové ovoce víme následně nastrouhat a přijmout v něm obsažené esenciální oleje a maximum léčivých účinků. O jakých účincích můžeme mluvit?

Látky obsažené zejména v citrónové kůře:

• jsou prevencí proti astmatu

• posilují náš imunitní systém

• bojují proti zánětu

• detoxikují ledviny a játra

• výrazně napomáhají v boji proti rakovině

• regulují vysoký krevní tlak

• eliminují škodlivé bakterie v těle

• léčí depresi a stres

• potlačují bakteriální infekce

• snižují krevní cukr a pomáhají v léčbě cukrovky

• pomáhají při hubnutí

• pomáhají při akné, odstraňování vrásek a skvrn z kůže

citronova kura mrazena3

 

 

Přírodní pomoc v boji proti rakovině

I když je citronová šťáva bohatá na vitamin C, jeho kůra má 5 – 10-násobně vyšší obsah této cenné látky. Kromě toho jsou v kůře obsaženy esenciální oleje a antioxidační sloučeniny, které mohou pomoci v boji proti rakovině. Toxické látky se díky citrónu vyplavují ven z těla.

Studie zkoumající vliv citronů či vitaminu C na rakovinné buňky a průběh nemoci jsou stále častější. V současnosti je rozšířen poptávka po vyšším příjmu vitamínu C – jako účinné pomoci v boji proti zákeřné rakovině. Na rozdíl od chemoterapie je „citronová pomoc“ zaměřená výhradně na rakovinné buňky, přičemž zdravým neubližuje.

citronova kura mrazena2

 

 

Studie ukázala, že látky přirozeně obsažené v citronech (limonoidy), brání bujení buněk v případě rakoviny prsu. Laboratorní testy zkoumající vliv citrusů na boj proti rakovině ukazují na pozitivní výsledky i v případě rakoviny tlustého střeva, prostaty, plic a slinivky.

I podle Dr. Marilyn Glenvillovej, která je nutriční poradkyní a expertkou na ženské zdraví, je právě kůra citrusových plodů zdrojem látek, které mají schopnost výrazně posílit imunitní systém a celkové zdraví člověka. Z tohoto důvodu se doporučuje konzumace smoothies, protože jejich příprava zahrnuje mixování celého ovoce, včetně kůry.

Tato varianta je pro naše zdraví prospěšnější než příjem klasické vytištěné šťávy, která ztrácí prospěšné látky.

Jak konzumovat mražené citrony

Pokud máte možnost, využívejte bio citrony, které nejsou postřik. V opačném případě je citrony nutné velmi důkladně umýt, protože budeme konzumovat i kůru. Potřebujeme se zbavit pesticidů obsažených v postřiku. Nejlepším řešením je citrony umýt pomocí octa nebo jedlé sody. Citrony vysušte kartáčkem, opláchněte teplou vodou a následně osušte.

Citrony uložte do sáčku a vytlačte vzduch. Odložte do mrazáku a nechte je tam minimálně 3 hodiny, ideální do dalšího rána. Mražené citrony se následně dají hravě strouhat, což by bylo při čerstvém ovoci velmi obtížné. Navíc, zmrazený citron ztrácí z kůry nepříjemnou hořkou chuť. Citrony strouháme celé, včetně kůry, dužiny i pecek.

Nastrouhané citrony můžete přidávat do různých jídel, koláčů, dezertů, smoothies, nápojů nebo je využívat jako dochucovadlo. Jako prevence se doporučuje každodenní konzumace.

loading...