Moje babička z Polska mi ukázala jejich verzi segedínským guláš a byl vynikající! Zde je její recept



Bigos nebo Bigus je tradiční pokrm z Východoevropské kuchyně. Předpokládá se, že země jeho původu koření u našich sousedů v nedalekém Polsku.

Tam ho podle historických zdrojů přivedlo litevské kníže Vladislav Jagellonský, který během lovu zbožňoval konzumovat tento pokrm.

Varianta na jeho přípravu je nespočet, ale základními surovinami každého receptu je zelí a maso. Hotový pokrm bude hustý, jemně kyselý s nádechem uzené aroma. Obvykle se bigos připravuje bez rajčat, ale pro kyselejší příchuť si je tam můžete bez obav přidat.

Ingredience

400g hovězího masa
2 cibule
2 rajčata
1kg bílé kapusty
1 mrkev
Mleté černé koření
Slunečnicoví olej
Sůl
Petrželová nať

 

 
Postup

Maso si nakrájejte na kostičky. Když nebudete mít maso můžete klidně použít slaninu.

V hluboké pánvi nebo hrnci si na slunečnicovém oleji dozlatova připravte maso. Přidejte cibuli a společně je nechte podusit asi 8 minut. Mrkev nakrájejte na plátky, vložte ji k masu a vařte dalších 8 minut. Osolte, opepřete a celé promíchejte.

Rajčata nakrájejte na malé kostičky, přidejte je ke směsi a nechte dusit 5 minut.

Nakrájejte zelí, osolte ho a ručně promíchejte. Chvíli počkejte, až pustí šťávu. Přidejte ho k masu a zelenině, přikryjte pokličkou a vše poduste 50-60 minut. Čas od času promíchejte.

Pokud máte rádi petrželku, nasekejte ji a vmíchejte jí do směsi.

Nejčastěji se bigos podává s topinkami z bílého nebo tmavého chleba. Co se týče pitného režimu, k tomuto jídlu se hodí vodka nebo jiný alkoholický nápoj. Na zdraví a dobrou chuť!

Loading...