Když se naučíte tento recept na zdravější chipsy, už nikdy si je nekoupíte v obchodě



Bramborové lupínky, nebo tedy chipsy, jsou oblíbeným pokrmem mnoha lidí. Většinou se připravují ve velké pánvi plného oleje, co nás odrazuje, zejména pokud vyznáváme zdravý životní styl. Zdravější verzí by mohly být právě bramborové chipsy, které si připravíte doma. Pokud ochutnáte tento recept, už nikdy si balíček chipsů nekoupíte v obchodě.

cipsy15

 

 
Jelikož nic v životě není zadarmo, musíte počítat s tím, že přípravné práce při tomto receptu jsou poněkud zdlouhavější. Určitě to trvá déle než vložit balíček chipsů do nákupního košíku. Bramborové chipsy můžete také usušit podobně jako nasbírané hřiby, čili v sušičce nebo klasicky na papíře. Tím se však čas přípravy ještě více prodlouží.

Výhodou tohoto receptu je, že si chipsy můžete ochutit podle toho, co máte nejraději. Klasické solené, česnekové, paprikové, nebo bylinkové. Je to jen a jen na vás. Navíc se do chipsů přidává jen lžička kokosového oleje, takže se jedná opravdu o mnohem zdravější verzi.

Budete potřebovat:

brambory
sůl (+ případně koření dle chuti)
kokosový olej
voda

postup:

Ve skleněné misce si nejprve smíchejte přibližně 3 šálky vody a 1 čajovou lžičku soli.Tento poměr je ideální v případě, že máte přibližně 0,5 kilogramu brambor. Čím větší množství, tím se dávka vody a soli zvyšuje. Sůl v misce by měla být zcela rozpuštěna.

cipsy1

 

 

Do misky nyní nastrouhejte brambory.Pro přípravu tenoučkých plátků budete potřebovat speciální kráječ, který můžete najít pod názvem „mandolína“. Pokud mandolínu nemáte, pokuste se brambory nakrájet pomocí nože.

cipsy2

Všechny plátky by měly být ponořené ve vodě.

cipsy3

 

 

Do velkého hrnce si dáme 6 až 7 šálků vody a jednu lžičku soli a přivedeme ji do varu.

cipsy4

Nakrájené brambory vyjměte z misky a vložte je do vroucí vody.

cipsy5

 

 

Blanšírujte brambory přibližně 4 až 5 minut na největším plameni. Blanšírování je speciální tepelná úprava, kdy se zelenina nebo ovoce nejdříve krátce povaří a poté se vloží do studené vody.

cipsy6

Pak vypněte sporák, hrnec zakryjte pokličkou a nechte brambory ponořené další 3 až 4 minuty.

cipsy7

 

 

Brambory by měly být trochu průsvitné.

cipsy8

Brambory sceďte, opláchněte studenou vodou a vložte zpět do misky.

cipsy9

 

 

Přidejte 1 lžičku rozpuštěného kokosového oleje a 1 lžičku soli.

cipsy11

Vše dobře zamíchejte, a pokud je třeba, přidejte ještě kokosový olej.

cipsy12

 

 

Pak bramborové plátky poklademe na plech, na kterém je papír na pečení. Rozestup mezi jednotlivými koly by měl být přibližně 0,5 cm. Bramborové chipsy pečeme v předehřáté troubě na 250 ° C přibližně 10 až 15 minut.

cipsy13

Chipsy pravidelně kontrolujte. Když uvidíte mírně hnědé okraje a zlatavý povrch, můžete je vybrat z trouby. Nechte je vychladnout a následně můžete podávat. Ideální pokrm k filmu nebo na párty s přáteli.

cipsy16

Dobrou chuť.

loading...