Když jsem uviděla v obchodě cenu marcipánu, zatočila se mi hlava. Pak mi kamarádka poradila tento snadný a úžasný recept!



Ještě před deseti lety zdobily dorty jen vyučení cukráři. Obdivovali jsme dokonalé tvary, obrazce, krajky či modelované květy, které dokázali na svých sladkostech vykouzlit.

Dnes je však všechno jinak a doba s sebou přináší řadu inovací, které pomáhají připravit sladká umělecká díla i neškoleným ženám v pohodlí domova.

marcipan-1

 

 
I cukrářské odvětví podléhá módním trendům a v současnosti cukrářští mistři používají ve velkém zejména čerstvé ovoce, želé, vaječné pusinky, ale i modelovací hmotu.

Chcete se naučit nejlepší modelovací pastu z obyčejných marshmallow? Pojďte ji vyzkoušet s námi!

Modelovací pasta nebo fondán?

marcipan-2

Jakkoliv to nazveme, účel plní stejný. Modelovací pastou z marshmallow můžete vymodelovat různé tvary i vzory, ale můžete ji použít i na pokrytí celého dortu. Abyste si takovou modelovací pastu vyrobili, budete potřebovat:

Ingredience:

300 g marshmallow
400 g moučkového cukru
2 lžíce citronové šťávy

Jak na to?

Vysypte marshmallow do mísy a zalijte je citronovou šťávou. Dejte je do mikrovlnné trouby na 20 sekund při plném výkonu. Po vyjmutí odstraňte vše, co zůstalo po stranách mísy a dobře promíchejte. Směs nebude po prvním ohřátí měkká, proto ji dejte do mikrovlnné trouby opět na 20 sekund a opět důkladně promíchejte. Tento postup opakujte, dokud směs nezůstane zcela měkká, až téměř tekutá.

marcipan-3

 

 
Do rozpuštěných marshmallow přidejte moučkový cukr, zamíchejte a ihned přeložte na pracovní desku. Posypte ji moučkovým cukrem a začněte hmotu ručně hníst. Vypracujte hmotu, dokud nezůstane konzistentní a zejména jednotná. Musí držet pohromadě.

marcipan-4

Zabalte hmotu do potravinové fólie a odložte ji na hodinu do ledničky. Když ztuhne, můžete s ní připravovat postavičky, květiny či vykrajovat různé tvary a ozdůbky na dort. Nebo ji dobře vyválejte a pokryjte s ní dort úplně celý. Válejte ji však vždy na pocukrované desce, jinak by se Vám mohla začít lepit.

Pokud si chcete vyrobit barevnou modelovací hmotu, stačí přidat Vámi zvolené potravinářské barvivo do ještě tekutých marshmallow v míse.

Takto připravenou modelovací hmotu nebo fondán z marshmallow můžete uskladnit v lednici až po dobu dvou měsíců. Vždy ho však nezapomeňte dobře zabalit do potravinářské fólie.

marcipan-5

Při vypracovávání hmoty dejte pozor na moučkový cukr. Doporučujeme ho prosít, protože pokud by se v něm našly pevnější části, v konečném výsledku by se to mohlo odrazit na dortu. A to zejména tehdy, pokud byste hmotou pokrývaly celý dortu. Vaše domácí dorty a koláče budou nyní vypadat jako od cukráře!

loading...