Jednoduchý medový dort: Tento recept mi ​​poradila moje tchyně, která ho připravuje již 20 let…



Nemáte čas nazbyt kvůli práci, dětem, či domácnosti? Tento recept je pro vás jako stvořený! Chutný dort Světlana je rychlý a jednoduchý, navíc připravena ze surovin, které máte jistě doma. Samotnou přípravou těsta a náplně nestrávíte hodně času, což je výhodou, pokud chcete připravit expresní dezert.

Tento recept nevyžaduje mnoho úsilí, žádné speciální dovednosti, ale i tak umí svou chutí každého uchvátit. Dort, který nejen skvěle chutná ale i vypadá, se určitě zařadí mezi vaše oblíbené recepty. Ozvláštněte typickou dort záměnou korpusu za placky podobné palačinkám, které ve spojení s jemným domácím pudinkovým krémem vykouzlí opravdové nebíčko v tlamičce. Vyzkoušejte si ji připravit a vaše rodina bude žádat o další kousek navíc. Skvělý tip na nedělní dezert nebo na sladkou pamlsek ke kávičce.

Budeme potřebovat:

3 a 1/4 hrnku hladké mouky

1 čajová lžička jedlé sody

750 ml mléka

1 a 1/2 hrnku cukru

vanilkové aroma (dle chuti)

400 g kondenzovaného mléka

1 čajová lžička octa

200 g másla

2 vajíčka

postup:

Dort se skládá z placek podobných palačinkám, které nahrazují pečený korpus. Těsto na tyto placky vytvoříme smícháním 3 hrnků mouky, kondenzovaného mléka, octa a nakonec přidáme jedlou sodu, díky čemuž je těsto nádherně nadýchané. Všechny suroviny důkladně utřeme rukama až vytvoříme pevné ale pružné těsto. S těstem pracujeme na pracovní desce jemně posypané moukou.

dort svetlana2

 

 
Toto těsto pak rozdělíme na 8 stejných částí. Rozehřejeme si pánev a z jednotlivých částí těsta vyválíme kruh o průměru pánve. Těsto pak klademe na horkou pánev a pečeme z každé strany na sucho přibližně jednu minutu. Sušší části na každé „palačince“ odstraňte nožem ale nevyhazujte! Tyto drobky použijete na posypání a ozdobení dortu. Pánev po pečení každé placky přetřete, aby na ní nezůstávala připálená mouka.

dort svetlana3

 

 
Na přípravu krému použijeme zbytek mouky (čtvrt hrnku), kterou smícháme s cukrem. Vajíčka utřeme v mléce a přidáme k mouce. Pak přidáme vanilku. Tuto směs mícháme v hrnci na mírném plameni (raději menší než silný plamen). Postupně nám bude tuhnout na hustší pudink.

dort svetlana4

Krém po zhoustnutí sundáme ze sporáku a ihned přidáme máslo. Důkladně promícháme.

Jednotlivé teplé placky natíráme vrstvou krému a klademe postupně na sebe, čímž vytváříme patra. na závěr si trochu krému necháme a natřeme ním celý dort, kterou pak posypeme odloženými drobečky z pečení.

dort svetlana4

Dort můžete konzumovat téměř okamžitě. Pokud však máte rádi „mokré“ těsto, dort nechte odstát alespoň hodinku.

Dort je hotová a my vám přejeme dobrou chuť!

loading...