Jamajské řezy: Osvěžující dezert, který Vám na talíř přinese exotiku. Jakmile se ho naučíte, jiný už chtít nebudete!



Tento oblíbený dezert jsme upravili podle našich preferencí a výsledek je opravdu úžasný. Zdůraznili jsme chuť banánu, citronu a smetanového krému. Dort vypadá a chutná skvěle. I přesto, že příprava je časově náročnější, je velmi jednoduchá. Každá minuta vynaložená na tento zákusek však stojí za to.

kolactit-1-678x438-640x413

Co budete potřebovat:

Na těsto:

6 vajíček
špetka soli
3/4 hrnku polohrubé mouky
3/4 hrnku cukru
2 lžíce kakaa
1 balení čokoládového pudinku
1 lžička kypřícího prášku do pečiva

 

 
Na želatinu:

3 lžíce citronové šťávy
8 lžic studené vody
cukr dle chuti
4 lžíce kyselých povidel
8 ks banánů
1 citrón
3 balíčky želatiny
Na krém:

400 ml smetany na šlehání
2 lžíce moučkového cukru
50 gramů čokoládové rýže
1 kopcovitou lžíci želatiny
1/3 hrnku horké vody
Dále budeme potřebovat:

3 lžíce citronové šťávy
8 lžic studené vody
cukr dle chuti
250 gramů mascarpone
150 gramů smetany na šlehání
1 lžíci cukru
čokoládu na ozdobu

 

 

Jak na to?

Nejdříve si oddělíme bílky od žloutků. Bílky se špetkou soli utřeme na tuhý sníh. Postupně, pomalu přidáváme cukr a postupně šleháme. Vzniknout by nám měla hustší pěna.

kolac3-4

Přidáme žloutky a krátce mixujeme. Nakonec si v misce smícháme mouku s kypřícím práškem, pudinkem a kakaem. Celou směs pomalu po částech přidáváme k vajíčkům a mícháme.

 

 
Těsto vylijeme na plech nejlépe vyplněný pečícím papírem. Těsto pečeme na 180 stupňů, dokud se nám stěny neoddělí od plechu. Upečené a vychladlé těsto podélně rozkrojíme na dvě poloviny.

kolac4-2

Jeden plát těsta polijeme připravenou polevou a tedy studenou vodou, citronovou šťávou a cukrem. Naneseme povidla a na něj poklademe na kolečka nakrájené banány. Můžeme je překrojit i na poloviny. Poté je ještě polijeme citronovou šťávou.

kolac6-3

 

 
Připravíme si želatinu podle návodu na obalu a naneseme ji na banány a necháme tuhnout. Mezitím si smetanu ke šlehání smícháme s cukrem do tuhé šlehačky a přidáme čokoládovou rýži. Pokud nemáte čokoládovou rýži, v receptu nebude chybět. Opět si připravíme želatinu a tu pomalu přidáme ji k šlehačce. Hmotu navrstvíme na banány a želatinu.

kolac7-2

 

 
Druhý plát těsta také pokapeme polevou a položíme ho na první plát, na kterém jsou již jednotlivé vrstvy. Mezitím si připravíme krém s mascarpone. Mascarpone s cukrem a smetanou na šlehání zvlášť vyšleháme a nakonec smícháme. Hmotu dáme na plát a uhladíme.

kolac10

Vrch můžeme ozdobit nastrouhanou čokoládou. Koláč necháme tuhnout v lednici asi 2 hodiny. Dobrou chuť!

loading...