ITALSKÁ BÁBOVKA, kterou když jednou vyzkoušíte, už ji nikdy nevymažete ZE SVÉ SBÍRKY RECEPTŮ!



Tento italský koláček je známý po celém světě. Je tak měkký, svěží a voňavý. Připravuje se na Velikonoce, Vánoce nebo na jakoukoliv slavnost. Na vytvoření této pochoutky jsem musela vyzkoušet víc, než jen jeden recept … Bábovka se sušeným ovocem se vám nevydaří, pokud budete postupovat pouze podle návodu v receptu. Dávejte si však pozor i na kvalitu výrobků!

Výsledek bude ještě lepší, pokud pečivo připravíte předem, aby po několika dnech v chladničce dokonale nasáklo sušeným ovocem a dalšími ingrediencemi. Po 2-3 dnech je možné bábovku nařezat.

babovka italie1

 

 

potřebujete:

750g hladké mouky
250ml mléka
270g cukru
3 vejce
2 žloutky
100g kandovaného ovoce
150g rozinek
150g sušených meruněk bez pecek
1 čajová lžička muškátového ořechu
1/2 čajové lžičky kardamomu
1 polévková lžíce strouhané citronové nebo pomerančové kůry
1 balíček vanilkového cukru

postup:

Rozdrťte si droždí s 2 lžícemi cukru. Přidejte k tomu 3-4 lžíce teplého mléka, 2 lžíce mouky, 1 vanilkový cukr a dobře promíchejte. Nechte směs odpočinout na 15 minut, dokud se na povrchu nevyskytnou malé bublinky.

babovka italie2

 

 
Do misky si prosejte 260g mouky, vylijte do ní teplé mléko a dobře promíchejte. Výsledná hmota by měla být lepkavá, mazlavá. Přidejte do ní připravené droždí.
Těsto vypracujte do jednotné konzistence, dokud se vám přestane lepit na ruce a nechte ho vykynout na teplém místě po dobu 1-2 hodin.
Po uplynutí doby si vejce vyšlehejte do pěny, přidejte žloutky, a smíchejte s těstem. Nezapomeňte ani na změklé máslo nařezané na kousky a cukr.
Přidejte dalších 390g mouky, cukr, nastrouhanou kůru a koření. Pro chuť můžete přidat i 2 lžíce koňaku nebo rumu, dodá to bábovce jedinečnou chuť.
Dobře hneťte těsto, dokud se celá mouka neabsorbuje a nechte ho vykynout další 2 hodiny na teplém místě.
Sušené a kandované ovoce si nakrájejte na malé kousky. Pokud si chcete připravit bábovku i s ořechy, nyní je ten správný čas na jejich přidání (také jejich nakrájejte na menší kousky).

babovka italie3

 

 
Prohněťte si těsto ještě jednou a vymažeme si máslem formu na pečení. Vložte do ní těsto a nechte vykynout další hodinu na teplém místě. Následně pečte při 180 stupních 45-50 minut.

babovka italie4

Bábovku můžete potřít rozšlehaným bílkem a ořechy, ale bude stačit i to, když ji před vložením do trouby vaječným žloutkem.

babovka italie5

 

 
Povrch upečené italské bábovky můžete potřít rozehřátou marmeládou s trochou vody. Dozdobit se dá i zbylými ořechy nebo sušeným ovocem, fantazii se meze nekladou.

babovka italie6

Výborně se hodí k červenému vínu, horké čokoládě, kakau, kávě nebo čaji. S jakýmkoli nápojem spolu vytvoří nepřekonatelnou kombinaci, zejména pokud jde o tradiční vánoční nápoj.

Tato vánoční bábovka se stane vaší oblíbenou hned, jak se do ní zahryznete.

Podělte se s receptem i s vašimi přáteli!

babovka italie7

loading...