Francouzská vesnička udělala rozhodnuti, že bude žít jen z toho, co si sama vypěstuje



V obci Ungersheim, která má 2200 obyvatel se každé páteční ráno koná zelinářská farma. Cílem Ungersheimu je zajistit potravinovou soběstačnost obce a vytvořit místní produkci „od zrna po talíř“, tedy nabízet obyvatelům lokální potraviny. Dnes se potraviny, které jíme, dovážejí stovky a někdy i tisíce kilometrů většinou kamiony.

„V případě krize, zejména ropné, bychom se mohli vzápětí ocitnout v patní situací. Jsme obklopeni stovkou hektarů zemědělské půdy, která je ale vyhrazena monokulturám, jakou je obilí nebo kukuřice, určená na export, „říká starosta obce Jean-Claude Mensch.

Obecní rada se rozhodla s tímto paradoxem skoncovat a v roce 2012 začala využívat část ze 40 hektarů zemědělské půdy, které jí náleží, aby přispěla k výživě obyvatelstva.

Založila biozeleninárstvo Jardins du trèfle rouge (Zahrady červeného jetele), které zaměstnává 25 osob. Toto zelinářství teď už produkuje asi 30 tun sezónní zeleniny ročně. Své výrobky nenabízí pouze na pátečních trzích, ale týdně připravuje 150 košíků zeleniny, které prodává domácnostem v obci a v okolí. Denně také dodává potraviny místní škole.

Obec se již v roce 2009 rozhodla podávat školákům stoprocentní biostravu a dnes si přeje, aby jejich jídlo bylo vyrobeno na místě a aby pocházelo z místních potravin. Nová biokuchyně, která funguje od jara 2014, připravuje 500 jídel denně a zásobuje školní jídelna v obci, ale i školy v okolí. „To proto, abychom zajistili ekonomickou rovnováhu,“ cituje deník Le Monde starosty Mensch.

Loni v srpnu zde zahájila provoz konzervárna, kde pracuje šest místních důchodců. Produkuje týdně 600 až 1000 sklenic s přebytky ze zelinářství.

Obec, která bude nakonec obdělávat šest hektarů, rozvíjí nejen organické farmářství, ale i produkci solární energie. „Pracujeme se dvěma koňmi, nepoužíváme na hnojení žádnou chemii, jen organický materiál pocházející z obce. A zavlažování, které brzy uvedeme do provozu, bude fungovat na základě solární energie, „vysvětluje mladý farmář Jean-Sébastien Cuisnier. Obec také plánuje, že nabídne dobrovolníkům práci při sběru výměnou za zeleninu a ovoce za nízkou cenu.
Tyto iniciativy obce přijímají její obyvatelé většinou kladně. „Dobrým argumentem jsou kvalita a čerstvost potravin,“ ujišťuje Lucile Zwingelsteinová, která připravuje koše dodávány ze zelinářství Jardins du trèfle rouge. „Dnes chtějí lidé zdravé produkty,“ potvrzuje obyvatelka obce Valérie Stoesserová. A na nákup zeleniny nemusí jezdit daleko. To je zajímavé, zejména pro mnohé staré lidi, kteří si mohou koupit čerstvou zeleninu v obci, uvádí. Aby obec povzbudila obyvatel ke konzumaci místních potravin, zavedla loni v červenci místní měnu nazvanou radis. Platba v Radiša umožňuje využívat nižších cen.

„Vím, že všechny tyto iniciativy vyžadují evoluci v životním stylu a kulturní vývoj, který nelze nastolit výnosem a který vyžaduje čas,“ říká starosta Jean-Claude Mensch.

Loading...