Éčka v potravinách: Tento článek byste si měli přečíst před tím, než půjdete příště do obchodu



Už jste se někdy zamýšleli nad tím, jak by asi vypadala etiketa šťavnaté jahody? Je to možná divná otázka, ale je k zamyšlení. Tak, jako každá součást našeho života má své jasné pojmenování v podobě chemických výrazů.

Ano, to jsou ty zkratky a názvy, které sice znějí hrůzostrašně, ale netřeba z nich mít obavu. Vždyť i taková voda se dá pojmenovat jako vodíku s kyslíkem.

Některé prvky se vyskytují v přírodě přirozeně, jiné jsou člověkem vytvořené uměle. Například takové železo v naší krvi je totéž železo, z něhož stavíme konstrukce budov. To platí i o různých kyselinách, cukrech či barvivech, které se vyskytují v ovoci, v našem trávicím traktu či v jídlech a nápojích.

ecka1

 

 
Žádná přírodní věda však nezná prvek „cola“ nebo prvek „jahoda“. Ani naše tělo nezná colu a jahody. Zná však vlákninu, cukry, kyseliny, vitaminy, antioxidanty … Všechno jsou to však chemické prvky – je to technický termín. Ty naše tělo rozeznává a zpracovává a všechno na světě je složeno z chemických prvků. I my.

Pokud by jahoda měla etiketu, bylo by na ní uvedených asi patnáct éček. Nemějte však strach. Do tohoto ovoce nebyla přidána žádná chemie – všechno jsou to přirozené složky, které najdete v každém zdravém plodu. Tyto éčka jsou pojmenováním látek, které jsou její přirozenou součástí a jsou například přidávány i do potravin či nápojů. Každá přídatná látka, která může být přidána do potravin, je kontrolována a schválena Evropským úřadem pro bezpečnost potravin a má své kódové označení.

ecka2

 

 
Samozřejmě, jsou éčka, které se v potravinách vyskytují přirozeně a jsou takové, které se do nich přidávají. V minulosti museli lidé kupovat obrovské ledové bloky, aby mohli chladit jídlo a nápoje a najít způsoby, jak je“konzervovat“, aby vydržely delší období. Přítomnost vody, živin, kyslíku, pH a změny teploty jsou totiž přirozeným prostředím pro působení mikroorganismů, které mění jejich původní složení. Dnes máme chladničky, ale pomáhá nám i potravinářská věda, která udržuje potraviny déle čerstvé. Konzervační látky například zachovávají nutriční hodnoty potravin a bez nich se to někdy zkrátka nedá.

Ne všechny éčka jsou nebezpečné

Éčka můžeme obecně rozdělit na neškodné, rizikové a ty, které ve velkých množstvích ohrožují naše zdraví.

Které éčka nejsou škodlivé?

Škodlivé rozhodně nejsou ty, které řadíme mezi vitaminy nebo přírodní látky a barviva. Jako příklad uvádíme následující: E300 až E304 (přírodní antioxidanty, vitamín C) nebo E306, což je vitamin E, E100 (kurkumin), E101 (riboflavin, tedy vitamín B2) E140 aE141, což je zelené rostlinné barvivo chlorofyl, E160 až E166 ( betakaroten, provitamín a), E150 (karamel) a například E260 až E263 a E270 (přírodní kyseliny) ,.

Který éčkam byste se měli raději vyhnout?

E131-E133 – patentní modrá, Indigotin, zářivá modrá

E155 – potravinářská hnědá, vyrábí se synteticky z uhelného dehtu

E620 – E625, zejména E621 je glutaman sodný, který se nachází iv oblíbené vegeta

E951 – aspartam je umělé sladidlo, ale velmi nebezpečné pro zdraví, v některých zemích je dokonce zakázán, ale vyhněte se raději i E952 a E954

ecka3

 

 
E102 – tartrazin je žlutá barva a vyskytuje se v oblíbených cukrovinkách, ale také v pečivu a mléčných výrobcích, vyvolat může alergie, hyperaktivitu, i astmatický záchvat

E122 – azorubin také červené syntetické barvivo

E124 – ponceau 4R jasně červené barvivo, rovněž prokázaný karcinogen, zakázán ve více zemích

E104 – chinolinová žlutá

E110 – oranžové barvivo, prokázaný karcinogen!

E120 – kyselina karmínová je červené barvivo, zejména v jogurtech

V neposlední řadě se také třeba zabránit benzoát (E210 – E213), také siřičitanem (E220 – E228), dusičnanem (E249 – E252), které mají za úkol přidat potravinám na krvavě červené barvě (zejména tím masitým) a prodlužovat jejich záruku, vyrábějí se také synteticky a mohou za hyperaktivitu, bolesti hlavy, břicha, mnohé kožní problémy, nízký tlak, ohrožují zejména alergiky, astmatiky a děti aa navíc jejich odborníci považují za rakovinotvorné.
Je správné, že čtete etikety na nápojích a potravinách. Dělejte to i nadále. Nedejte se však zmást názvy chemických prvků, které stejně jako kyselina askorbová mohou znít strašidelně a přitom se za ním skrývá obyčejný vitamín C.

loading...