Domácí kefírové placky: Když se naučíte tento recept, bude vás vaše rodina nosit na rukou …



Placky jsou oblíbeným pokrmem milovníků cestovních jídel. Dobré domácí placce se nevyrovná žádná napodobenina z obchodu. Ty, které vám ukážeme dnes jsou mimo jiné výjimečně zdravé a rychlé. Nesají olej a navíc jsou plněné bylinkami. Ocení je hlavně hospodyňky, které rádi připravují recepty z běžných domácích zásob.

kefirove placky1

 

 
U většiny placek se stává, že na pánvi rychle nasáknou olejem. Tyto placky ukrývají svou výjimečnost právě v tom, že olej netáhnou. Náplň uvnitř můžete měnit podle toho, jak vám chutná. Můžete si je připravit sýrové, nebo bylinkové, bramborové, zda z obyčejné mouky se solí. Jsou vhodné jako doplněk k mléčným polévkám, ale i jako samotné hlavní jídlo. Nejlépe chutnají s česnekem, ale my jsme je vyzkoušeli i s domácím jogurtovo česnekovým dresinkem a na tu chuť do konce života nezapomeneme. Do tohoto receptu jsme zvolili nejoblíbenější a asi i nejchutnější náplň – bramborovo koprovou.

Budeme potřebovat:

500ml kefíru

1 vejce

500-600g hladké mouky

400g brambor

1 lžičku jedlé sody

5 PL oleje

kopr (nebo petrželku)

sůl

50g másla a česnek na potření

Postup přípravy:

Brambory si předvaříme ve slané vodě a po uvaření odstraníme slupku. Nastrouháme na hrubším struhadle, nebo rozmačkáme na kaši (v tomto případě si nechte brambory trochu rozvařit, rozmačkávání půjde snadněji). Zpracované brambory smícháme s koprem ,. Kdo ho nemá rád může použít petrželku.

Jedlou sodu smícháme s kefírem, vajíčkem a 2PL oleje. Promícháme a pak do této směsi pomalu přimícháváme mouku. Těsto vypracujeme rukama, měli by se mírně lepit na prsty. Hotové těsto posypeme svrchu moukou a zakryjeme utěrkou. Necháme 10 minut odstát.

kefirove placky2

 

 
Mezitím si můžeme připravit česnek na potření. Můžete si připravit klasickou směs z několika stroužků česneku, podle toho, jak silně česnekové máte rádi, který smícháte s trochou vody a soli.

Když nám těsto odleželo, rozdělíme si ho na 8-9 dílů a každou část opatrně rozválíme na pořádně pomoučeném vále. Vyválíme si tvar placky, která by měla být hrubá přibližně 1cm. Do středu každé placky dáme bramborovo koprovou náplň. Těstem ji uzavřeme do středu a opět vyválíme na tvar placky. Takto připravená placka může jít na pánev.

kefirove placky3

 

 
Na pánev přidáme trochu oleje a necháme pořádně rozpálit. Plněné těsto smažíme z obou stran tak, aby byly okraje zlatavé. Pokud je zlatavý i střed, o to lepší. Tyto placky nechte na pánvi déle, aby se dobře propekly i zevnitř a náplň nebyla syrová. Opékejte je přibližně 5 minut. Nebojte, placky nenasají olej a nebudou příliš mastné.

kefirove placky4

Podáváme polité rozpuštěným máslem a potřené česnekem. Přejeme dobrou chuť!

loading...